Skip to main content

Rhododendron - alppiruusu 'Pink Parasol'

rhododendron_pink_parasol_turunsaaristo_kristiantheqvist.jpg

Vaaleanpunakukkainen 'Pink Parasol' on kaunismuotoinen ja runsaasti kukkiva yakushimanum-lajike. Lajikkeen rekisteröinyt amerikkalainen David Leach sai yakushimanalppiruusun (R. degronanum subsp. yakushimanum) siemeniä Englannista ja hän oli vakuuttunut, että hänen kasvattamansa 'Pink Parasol' ja sisartaimi 'Mist Maiden' olivat valintoja lajista. Monet ovat kuitenkin epäilleet, että siemenet eivät olleet puhdasta lajia, ja lajikkeissa on nähty selvänä nukka-alppiruusun (R. smirnowii) piirteitä.

'Pink Parasol' kukkii kesäkuussa vaaleanpunaisin kukin, jotka vaalenevat kukinnan edistyessä. Uusi kasvu on huomiotaherättävän kaunis nukkapeitteisine lehtineen. Lehtien alapinnan nukka antaa kuivuudensietoa ja lajike kannattaakin istuttaa valoisalle paikalle paremman kukinnan saamiseksi.

'Pink Parasol' on hidaskasvuinen ja saavuttaa reilun puolen metrin korkeuden vuosikymmenessä, mutta voi ajan mittaan kasvaa yli metrin korkuiseksi.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Lajike: 
'Pink Parasol'
Koko: 
60–120 cm.
Alkuperä: 
Valinta yakushimanalppiruusun siementaimista, D.G. Leach, 1958. On epäilty, että perimässä olisi mukana nukka-alppiruusua, R. smirnowii.
Kuvaus: 
Erittäin tuuhea pallomainen pensas. Vaaleanpunaiset kukat peittävät pensaan kesäkuussa. Nukkapintaiset uudet versot ovat erityisen kauniit.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea. Kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa, sietää aurinkoa paremmin kuin monet muut alppiruusut.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I (II).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin