Skip to main content

Rhododendron - alppiruusu 'Raisa'

rhododendron_raisa_kristiantheqvist.jpg

Kotimainen 'Raisa' on laakean pyöreähkö, matalakasvuinen alppiruusu. Emona on ollut mustilanalppiruusu (R. brachycarpum var. tigerstedtii) ja pölyttäjänä Mustilassa kasvava matala, punakukkainen japaninalppiruusuristeymä (R. brachycarpum).

'Raisa' on saanut nimensä Raisa Gorbatšovan mukaan, ja juuri tämän pensaan valitsi Mihail Gorbatšov hänelle lähetetystä neljästä lajike-ehdokkaasta nimettäväksi vaimonsa muistoksi. 'Raisaa' on lahjoitettu sata pensasta Pietariin Raisa Gorbatšovan sairaalan puistoon. Samalla lajikenimellä on aiemmin rekisteröity toinen alppiruusu ja tämän vuoksi suomalaista 'Raisaa' ei saa rekisteröidyksi kansainväliseen rekisteriin.

Pienet mutta intensiivisen punaiset kukat jäävät nopeasti uuden vuosikasvun kätköihin. Lehdistö on tuuhea ja peittävä. Pensas kasvaa kymmenessä vuodessa noin 70 cm korkuiseksi.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Lajike: 
'Raisa'
Koko: 
80–120 cm pensas.
Alkuperä: 
Alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmat, Helsingin yliopisto yhteistyössä Arboretum Mustilan kanssa 1973–2000. Ohjelmien johtajana toimi P. M. A. Tigerstedt. Lajikkeen julkaisija Marjatta Uosukainen (2003).
Kuvaus: 
Tuuhea ja matalakasvuinen pensas. Kukat pienet, väriltään purppuranpunaiset.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea. Kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III (IV).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin