Skip to main content

Rhododendron rufum - villa-alppiruusu

rhododendron_rufum_turunsaaristo_kristiantheqvist.jpg
rhododendron_rufum_nuppu_turunsaaristo_kristiantheqvist.jpg

Villa-alppiruusua keräsivät Kiinasta viime vuosisadan alkukymmeninä kuuluisat kasvinmetsästäjät Joseph Rock ja ruotsalaiset K. A. H. ("Harry") Smith ja David Hummel. Näistä keräyksistä kasvatetut villa-alppiruusut ovat saavuttaneet samanlaiset mittasuhteet kuin kotimaassaan: niistä on tullut hiukan avoimia ja harvaoksaisia, 2–4-metrisiä puumaisia pensaita. Euroopassa villa-alppiruusu on osoittanut erittäin hyvää talvenkestävyyttä. Se on menestynyt Tukholmassa Bergiaanisessa kasvitieteellisessä puutarhassa jo yli 60 vuotta, ja Mustilassakin ainakin 1950-luvulta lähtien.

Villa-alppiruusu kuuluu länsikiinalaiseen Taliensia-alasektioon, jonka lajit tunnetaan länsimaissa näyttävästä lehdistöstään. Villa-alppiruusun paras tuntomerkki on lehtien alapinnan tiheä, huopamainen, ruskea tai ruosteenpunainen nukka, joka uusissa lehdissä on aluksi lähes valkoista. Kukkanuppuja se tekee oloissamme laiskanlaisesti, ja kellomaiset, valkoiset tai vaaleanpunaiset kukat puhkeavat mannerilmaston kasvien tapaan niin aikaisin keväällä, että saattavat tärveltyä viimeisissä yöpakkasissa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Villa-alppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
rufum
Koko: 
2–4 m pensas.
Kotipaikka: 
Länsi-Kiinan vuoristot.
Kuvaus: 
Kaunislehtinen ja verraten kestävä ainavihanta pensas tai pikkupuu, joka kukkii kesäkuussa valkoisin kukin.
Kasvupaikka: 
Hapan, ilmava ja tiurvepitoinen kasvualusta, joka ei saa kuivua. Tuulensuojainen ja puolivarjoisa kasvupaikka suojapuuston alla.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin