Skip to main content

Rhododendron - alppiruusu 'Yaku Queen'

Anthony "Tony" Shammarello aloitti alppiruusujen risteyttämisen Ohiossa sen jälkeen, kun poikkeuksellisen kylmä talvi 1938–39, pakkasta -32°C ilman lumen suojaa, oli tuhonnut lähes kaikki 1500 alppiruusua hänen taimistollaan. Vain 300 pensasta jäi vaurioituneina henkiin. Tämän tapahtuman jälkeen hän asetti tavoitteekseen kehittää superkestäviä kompakteja alppiruusuja USA:n koillisosien puutarhoihin käyttäen vanhempina kovasta talvesta selvinneitä lajikkeita. Shammarellon kestävin saavutus oli 'King Tut', joka on kukkinut -37°C talven jälkeen. Sen perimässä on mm. nukka-alppiruusua (R. smirnowii) ja virginianalppiruusua (R. catawbiense) kestävyyttä parantamassa.

Shammarello jatkoi risteytyksiään 'King Tut' -lajikkeella ja pölytti sitä mm. yakushimanalppiruusulla ( R. degronianum subsp. yakushimanum) Tästä risteytyksestä hän nimesi peräti seitsemän upeaa matalakasvuista lajiketta, joista tunnetuimpia on tässä esiteltävä 'Yaku Queen'.

'Yaku Queenin' punaisista nupuista aukeavat vaaleanpunaiset kukat kesäkuun alussa, ja kukkien väri muuttuu vähitellen valkoiseksi. Heinäkuussa 'Yaku Queen' peittyy kermanvalkoisiin nukkapintaisiin uusiin versoihin. Lehtien alapinnalla on tiheä punaruskea nukka, mikä auttaa kuivuudensiedossa ja torjuu lehtiä syöviä hyönteisiä. 'Yaku Queen' on tuuheakasvuinen ja saavuttaa vajaan metrin korkeuden kymmenessä vuodessa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Lajike: 
'Yaku Queen'
Koko: 
80–120 cm.
Alkuperä: 
Amerikkalaisen Anthony M. Shammarellon risteytys 'King Tut' x degronianum subsp. yakushimanum 'Koichiro Wada' (1960).
Kuvaus: 
Tuuhea pallomainen pensas. Kukat aukeavat vaaleanpunaisina ja muuttuvat valkoisiksi. Uudet lehdet ovat kermanvalkoisen nukan peittämät ja vanhojen lehtien alapinnalla on punaruskea nukka.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea. Kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla, sietää aurinkoa paremmin kuin monet muut alppiruusut.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I (II).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin