Skip to main content

Rosa koreana - koreanruusu

Koreanruusu kasvaa luonnossa kivisillä rinteillä ja metsänreunoissa Koreassa, Pohjois-Kiinassa ja Venäjän Kaukoidässä. Koreanruusu on läheistä sukua tutulle juhannusruusulle (R. pimpinellifolia 'Plena'), ja sen yksinkertaisen kauniit kukat ja siro lehdistö ovat villiruusujen ystävän mieleen. Kukkien väri voi vaihdella valkoisesta vaaleanpunaiseen yksilöstä ja alkuperästä riippuen. Syksyllä koreanruusuun muodostuu koristeellisia, oranssinpunaisia, pitkulaisia kiulukoita, ja lehdet saavat kauniin syysvärin ennen varisemistaan. Koreanruusun varret ovat erittäin piikkisiä, joten sen avulla voi helposti luoda kulkuesteitä.

Mustilan koreanruusut ovat peräisin ruotsalaisen kasvienmetsästäjän Elisabeth Öbergin keruista Koillis-Kiinan Changbaivuoristosta. Nuorten pensaiden talvenkesto on ollut juuri niin hyvä kuin tuon kylmän mutta kasvistoltaan rikkaan vuoristoseudun asukilta voi odottaakin. 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Koreanruusu
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Rosa
Laji: 
koreana
Koko: 
1 m pensas.
Kotipaikka: 
Korea, Pohjois-Kiina, Venäjän Kaukoitä.
Kuvaus: 
Matala ja tiheä pensas. Valkoiset tai vaaleanpunaiset, yksinkertaiset kukat heinäkuussa. Kiulukat pieniä, pitkulaisia, oranssinpunaisia. Pienilehdykkäiset, vaaleanvihreät lehdet. Varret erittäin piikkiset ja tummanpunaiset.
Kasvupaikka: 
Aurinko, keskiravinteinen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin