Skip to main content

Stewartia pseudocamellia - japaninkesäkamelia

stewartia_ojussila.jpg

Teekasveihin (Theaceae) lukeutuva japaninkesäkamelia kukkii kameliaa (Camellia japonica) muistuttavin, tuoksuvin kukin kesäkuusta alkaen. Yksittäinen kukka ei kestä paria päivää pidempään, eikä kukkia ole yhtä aikaa montakaan auki, mutta lähes koko kesän kestävä kukinta on poikkeuksellista koristepuidemme joukossa.

Japaninkesäkamelialla on monia muitakin hyviä ominaisuuksia: kauniin symmetrisesti kasvavan pienen puun kuori hilseilee vanhemmiten paljastaen erivärisiä kuorikerroksia, mistä runko saa plataanimaisen läikikkään värityksen. Kun kukinta on päättynyt, muodostuvat käpymäiset, kovat siemenkodat, ja lokakuussa puu liekehtii viininpunaisen ja oranssin eri sävyissä ennen talviteloille asettumistaan.

Japaninkesäkamelialle tulee valita suojaisa ja lämmin kasvupaikka, ja kasvualustan tulee olla samanlainen kuin alppiruusuilla, siis kostea, ilmava ja hapan. Tällaisella paikalla kesäkamelia on osoittautunut yllättävän talvenkestäväksi; myös Mustilassa se on talvehtinut hyvin Alppiruusulaaksossa. Japaninkesäkameliaa soisikin kokeiltavan enemmän eteläsuomalaisissa puutarhoissa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Japaninkesäkamelia
Heimo: 
Theaceae
Suku: 
Stewartia
Laji: 
pseudocamellia
Koko: 
Kotiseudullaan 18 m puu, Suomessa pieni puu tai pensas (2–4 m).
Kotipaikka: 
Japanin eteläiset saaret, Korea.
Kuvaus: 
Usein monirunkoinen pikkupuu, jolla on vanhemmiten kirjava runko ja leveä latvus. Kesäkuusta alkaen kukkii pitkään suurin valkoisin kukin. Syysväri punaoranssi.
Kasvupaikka: 
Vaatii suojaisan, valoisan tai puolivarjoisan kasvupaikan ja ravinteikkaan, happaman, vettä pidättävän mutta läpäisevän kasvualustan.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet Ia (Ib–II). Menestyy etelärannikon suojaisilla paikoilla hyvin.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin