Skip to main content

Syringa komarowii subsp. reflexa - nuokkusyreeni

syringa_reflexa_kukinta_jsaarinen.jpg

Nuokkusyreenin tiiviin tähkämäiset, parinkymmenen sentin pituiset kertohuiskilokukinnot nuokkuvat todella selvästi alas kaartuen. Siemenkodat taas kääntyvät ylöspäin, mistä nuokkusyreeni on saanut nimensä reflexa. Nuput ovat yleensä karmiininpunaiset, mutta kukat vaalenevat kukinnan kestäessä lähes valkoisiksi.

Nuokkusyreeni tuotiin Eurooppaan vasta 1900-luvun alussa Kiinasta. Lajin perimää on useissa risteymissä, joille kukintojen nuokkuminen on eriasteisesti periytynyt. Aitoa lajia onkin usein vaikea erottaa risteymistä. Mustilassakin kasvaa nuokkusyreeniristeymiä muun muassa Atsalearinteellä, Nikkarinmäellä ja Ketunmäessä, mutta vain Ketunmäen syreenipensaikossa on puhdas nuokkusyreeni.

Tuuheat pensaat kasvavat noin kolmimetrisiksi ja kukkivat vähän myöhemmin kuin tutut pihasyreenit (Syringa vulgaris). Tummine, pitkine lehtineen nuokkusyreeni on hyvä ja kaunis suojapensas kukkimattomanakin. Suojaisilla kasvupaikoilla se menestyy III-vyöhykkeelle asti.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Nuokkusyreeni
Heimo: 
Oleaceae
Suku: 
Syringa
Laji: 
komarowii
Alalaji (ssp.): 
reflexa
Koko: 
2–3 m.
Kotipaikka: 
Erittäin suppealla alueella Kiinan Hubeissa ja Shaanxissa.
Kuvaus: 
Pysty yksikotinen pensas, jonka kapeahkot lehdet ovat 8–15-senttiset. Solakka kukinto on selvästi nuokkuva ja kukkien punaväri vaalenee kukinnan kestäessä.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo. Kalkittu, runsasravinteinen mutta läpäisevä maa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin