Skip to main content

Syringa reticulata - likusterisyreeni

syringa_reticulata_jreinikainen.jpg

Likusterisyreeni poikkeaa suuresti muista syreenien (Syringa) suvun kasveista. Se kasvaa Suomessakin puumaiseksi, ja luonnossa se voi kasvaa parhaimmillaan 20-metriseksi. Likusterisyreeni kukkii syreeneistä viimeisenä, vasta juhannuksen jälkeen tai heinäkuussa tuoksuvin, kermanvalkoisin jopa 30-senttisin huiskilokukinnoin. Nimi viittaa pienten kukkien yhdennäköisyyteen likusterin (Ligustrum vulgare) kanssa.

Likusterisyreeni on monimuotoinen ja jaetaan pääpiirteissään kahteen alalajiin, jotka ovat Aasian mantereella kasvava amurinlikusterisyreeni (subsp. amurensis) ja Japanissa ja Sahalin saarella kasvava japaninlikusterisyreeni (subsp. reticulata). Alalajien erot ovat vähäisiä ja kumpikin kasvaa Suomessa hyvin. Pohjoiset alkuperät menestyvät hyvin Oulun seudulla asti.

Mustilaan tämä puulaji istutettiin ensi kertaa vuonna 1914 kahteen kohteeseen. Nämä vanhat puut eivät enää ole elossa, mutta nuorempia istutuksia on monissa paikoissa. Komein puu kasvaa Ketunmäessä lähellä Juhlapaikkaa ja kohoaa korkealle muiden syreenien latvusten yläpuolelle.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Likusterisyreeni
Heimo: 
Oleaceae
Suku: 
Syringa
Laji: 
reticulata
Koko: 
3–7 m, yksi- tai monirunkoinen puu.
Kotipaikka: 
Mantšuria, Korea, Venäjän Kaukoitä ja Japani.
Kuvaus: 
Yksikotinen, puuksi kasvava syreeni. Lehdet leveänpuikeat, 5–14 cm. Kookkaat, kermanvalkeat hankahuiskilokukinnot.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, tuore, runsasravinteinen, kalkkiperäinen ja multava kasvualusta. Kukinta näyttävää aurinkoisilla kasvupaikoilla.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–IV (V), riippuen alkuperästä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin