Skip to main content

Taxus × media - kartiomarjakuusi

taxus_x_media_hedelmat_jsaarinen.jpg

Kartiomarjakuusi on euroopanmarjakuusen (Taxus baccata) ja japaninmarjakuusen (Taxus cuspidata) välinen risteymä. Keski-Euroopassa hyvin suositun, mutta Pohjois-Amerikassa varsin talvenaraksi osoittautuneen euroopanmarjakuusen ja 1850-luvulla Kaukoidässä nimetyn talvenkestävän japaninmarjakuusen risteymä kehitettiin 1900-luvun alussa Yhdysvalloissa, Massachusettsissa, useilla eri taimistoilla.

Kartiomarjakuusi on kasvutavaltaan leveä ja jäykkä pensas. Syvän tummanvihreät, alapuolelta vaaleamman vihreät neulaset ovat suippoja ja lyhytotaisia. Vanhempiensa tavoin se on myrkyllinen. Se on myös kaksikotinen, marjakävyt ovat kirkkaan punaisia, siemenen pää on näkyvissä siemenvaipan eli arilluksen nelikulmaisesta aukosta.

Kartiomarjakuusi on paljon käytetty koristekasvi, josta on olemassa lukuisia kooltaan, kasvutavaltaan ja väritykseltään erilaisia lajikkeita ja joka muiden marjakuusien tavoin sietää hyvin leikkaamista. Myös Suomessa se on nykyisin suosittu ja yleisesti kasvatettu havupensas.

 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kartiomarjakuusi
Heimo: 
Taxaceae
Suku: 
Taxus
Laji: 
× media
Koko: 
2–3 m.
Alkuperä: 
Yhdysvalloissa puutarhaviljelyssä kehitetty euroopanmarjakuusen (Taxus baccata) ja japaninmarjakuusen (Taxus cuspidata) välinen risteymä.
Kuvaus: 
Ainavihanta havupensas, josta on viljelyssä lukuisia kooltaan ja kasvutavaltaan vaihtelevia lajikkeita. Kaksikotinen. Myrkyllinen.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, runsasravinteinen, tuore ja runsashumuksinen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin