Skip to main content

Tiarella cordifolia - rönsytiarella

Tiarella cordifolia ©Susanna

Kukinnoltaan kotimaista oravanmarjaa (Maianthemum bifolium) muistuttava valkokukkainen rönsytiarella on erinomainen puolivarjoisan ja tuoreen paikan maanpeittokasvi, jonka pitsimäiset kukat nousevat lehtien yläpuolelle. Se leviää helposti rönsyjen avulla, mutta ei kuitenkaan riesaksi asti. Sitä on myös helppo lisätä rönsyistä.

Lehdet ovat heleänvihreät ja hieman kulmikkaan sydämenmuotoiset. Ne ovat osittain talvivihannat ja väri punertuu talveksi. Rönsytiarellasta on myös lajikkeita, joilla on monenlaisia, etenkin punaruotisia lehtimuotoja.

Rönsytiarella on kotoisin Pohjois-Amerikasta, jossa se voi muodostaa laajoja mattoja vuoristometsissä yhdessä täpläkurjenpolven (Geranium maculatum) ja sinileimun (Phlox divaricata) kanssa. Rönsytiarella on sukua keijunkukille (Heuchera), ja niiden välisiä risteymiä ( × Heucherella) kutsutaan haltiankukiksi.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Rönsytiarella
Heimo: 
Saxifragaceae
Suku: 
Tiarella
Laji: 
cordifolia
Koko: 
15–30 cm.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikka.
Kuvaus: 
Maanpeitekasvi, leviää rönsyillä. Herttamaiset, sahalaitaiset lehdet, pienet valkoiset, tähtimäiset kukat ilmavassa kukkatertussa kesäkuussa, nuput voivat olla vaaleanpunaisia.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo, pärjää myös auringossa kostessa paikassa. Keski–runsasravinteinen, lievästi hapan maa, tuore, ei siedä kuivumista. Sopii hyvin puiden ja pensaiden aluskasviksi.
Menestyminen: 
Kestävä. Talvehtivat lehdet hyötyvät lumisuojasta, mutta eivät pidä paksun lehtikerroksen alle jäämisestä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin