Skip to main content

Tilia platyphyllos - isolehtilehmus

tilia_platyphyllos_latvus_jsaarinen.jpg

Isolehtilehmus on täydessä kukinnassaan näyttävä, tuoksuva puu, jonka levinneisyysalue kattaa Manner-Euroopan. Kookkaan puun runko on muhkuraton ja vesaton, latvus säännöllinen ja pyöreä. Isolehtilehmuksella on nimensä mukaisesti suuret lehdet, metsälehmuksen lehtiä suuremmat. Kukinto on 2–5-kukkainen nuokkuva viuhko, hedelmät ovat usein kookkaita ja heikommin tai selvemmin viisisärmäisiä. Hedelmät eivät ole helposti sormien välissä rikki muserrettavia.

Isolehtilehmus on toiseksi tärkein luontainen eurooppalainen lehmuslaji. Sitä on yleisesti viljelty puistopuuna. Suomessa se on menestynyt lähes Oulun korkeudelle asti. Puistoissa yleinen muhkurarunkoinen puistolehmus (Tilia x europaea) on metsälehmuksen (Tilia cordata) ja isolehtilehmuksen välinen risteymä.

Mustilassa Pähkinärinteen länsipäässä, Tammimetsän vaiheilla kasvaa komeita, kookkaita isolehtilehmuksia saarnien (Fraxinus excelsior) ja tammien (Quercus robur) joukossa. Yhdessä ne luovat vanhan jalopuulehdon tunnelmaa. 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Isolehtilehmus
Heimo: 
Tiliaceae
Suku: 
Tilia
Laji: 
platyphyllos
Koko: 
15–20 metriä.
Kotipaikka: 
Eurooppa, Pohjois-Espanjasta ja Englannista lähelle Mustaa merta. Pohjoisessa luontainen levinneisyysalue ulottuu juuri ja juuri Ruotsin länsirannikolle.
Kuvaus: 
Yksirunkoinen puu, jonka latvus on säännöllinen ja pyöreä, runko muhkuraton ja vesaton. Lehdet ovat päältä himmeänvihreät, alapuolelta sinivihreät.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore, kalkkipitoinen, runsashumuksinen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–V.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin