Skip to main content

Trillium grandiflorum - isokolmilehti

Trillium grandiflorum ©Jaakko

Kolmilehtiä (Trillium) kasvaa Pohjois-Amerikassa ja Itä-Aasiassa, ja sukuun kuuluu monia hienoja varjoperennoja. Kaikkia luonnehtii kolmilukuisuus: varsi on kolmisärmäinen, vaakatasossa olevia kasvulehtiä on kolme ja niin on myös terälehtiä.

Mustilan Havuterassin tuntumassa makedonianmäntymetsässä (Pinus peuce) kasvaa isokolmilehteä, joka viljeltynä on kolmilehdistä yleisin. Luonnonvaraisena sitä on Pohjois-Amerikan itäpuolen lehtimetsissä samanlaisina laajoina kasvustoina kuin meillä valkovuokkoa (Anemone nemorosa). Amerikassa kaikki on suurempaa; isokolmilehtikin on valkovuokkoa paljon rotevampi ja sukunsa kookkaimpia lajeja. Myös kesäkuussa avautuvat valkoiset kukat ovat suuria ja avoimia. Ne nousevat hienosti näkyville lehdistön yläpuolelle toisin kuin joillakin nuokkuvakukkaisilla kolmilehdillä. Valkoiset kukat saavat punertavaa väritystä kukinnan loppuvaiheessa.

Pohjois-Amerikassa isokolmilehtikasvustoja on verotettu ahkerasti. Lääkekäytön ja vihanneskäytön lisäksi isokolmilehteä on paljon kerätty suoraan luonnosta taimimyyntiin.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Isokolmilehti
Heimo: 
Melanthiaceae
Suku: 
Trillium
Laji: 
grandiflorum
Koko: 
15–30 cm.
Kotipaikka: 
Itäinen Pohjois-Amerikka, Ontarion nimikkokukka.
Kuvaus: 
Valkokukkainen, maavartensa avulla leviävä perenna. Muurahaiset kuljettavat siemeniä uusille kasvupaikoille ravinteikkaassa metsämaassa.
Kasvupaikka: 
Varjo–puolivarjo. Ehdottomasti tuore, mutta ei märkä kasvupaikka, multava maa. Kalkinsuosija.
Menestyminen: 
Vaativa kasvatettava, mutta menestyy sopivilla kasvupaikoilla ja hyvällä alkuperällä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin