Skip to main content

Viburnum lantana - villaheisi

viburnum_lantana_lehdet_jsaarinen.jpg

Kun tarvitaan kuivallakin paikalla kauniisti kasvavaa ja kukkivaa korkeahkoa pensasta, villaheisi on hyvä vaihtoehto. Se on saanut nimensä karvaisista mutta kovista lehdistään. Villaheiden lehdet ja tuuhea kasvutapa vaimentavat jonkin verran melua ja se kestää hyvin tuulta ja saasteita. Se onkin helppohoitoinen suojakasvi monelaisiin viherrakentamiskohteisiin. Viljelyssä on myös keltalehtisiä ('Aureum') ja kirjavalehtisiä lajikkeita.

Villaheisi kukkii kesäkuussa kellanvalkoisin kukinnoin, jotka mainitaan pahanhajuisiksi. Syksyllä pensas täyttyy punaisista marjoista, jotka kypsyessään muuttuvat mustiksi. Joinakin syksyinä pensaassa voi olla samaan aikaan sekä kukkia että punaisia ja mustia marjoja. Marjat eivät ole syötäviä. Lehtien syysväri muuttuu vihreänpunaisen kautta viininpunaiseksi.

Mustilan tuuheat ja jämäkät villaheidet ovat menestyneet hyvin vuosikymmenten ajan. Pensaat kasvavat näkyvillä paikoilla Etelärinteellä ja Mustilan Kartanon portilla.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Villaheisi
Heimo: 
Caprifoliaceae
Suku: 
Viburnum
Laji: 
lantana
Koko: 
2–4 m pensas.
Kotipaikka: 
Etelä- ja Keski-Eurooppa, Luoteis-Aasia. Ei luonnonvarainen Suomessa, viljelykarkulainen.
Kuvaus: 
Pystykasvuinen, jämäkkäoksainen pensas. Lehdet karvaisia. Huiskilokukinto kellanvalkoinen, itsepölytteinen. Marjat punaisia, kypsinä mustia luumarjoja.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore mutta kestää myös kuivuutta, kalkinsuosija.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–V.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin