Skip to main content

Viburnum lentago - kiiltoheisi

viburnum_lentago_marjat_kumpula_jreinikainen.jpg

Kiiltoheisi on pystyhaarainen, kesävihanta pensas. Kotiseudullaan se saattaa kasvaa jopa kuuden metrin mittaiseksi puuksi. Mustilaan on istutettu kahta keruumatkoilta peräisin olevaa alkuperää, joista toinen kehittyy puumaiseksi ja toinen jää matalaksi pensaaksi.

Kiiltoheiden soikeat, sahalaitaiset lehdet ovat päältä kiiltäviä ja saavat kauniin, punaoranssin syysvärin. Pensas kukkii kesäkuussa valkoisin, miedosti tuoksuvin kukin. Sen marjat ovat alkuun vihreitä, mutta muuttuvat kypsyessään monien värivivahteiden kautta sinimustiksi. Linnut käyttävät marjoja ravinnokseen. Marjat välttävät myös ihmisravinnoksi, ja kiiltoheisi tunnetaankin kotimaassaan nimellä sweet viburnum eli makea heisi.

Kiiltoheisi on sukunsa pohjoisimpia edustajia Pohjois-Amerikassa. Sen luontainen esiintymisalue ulottuu hyvän matkaa Kanadan puolelle. Meillä sen on todettu menestyvän ainakin IV-vyöhykkeellä. Mahdollisesti tämä koristeellinen ja monenlaisilla kasvupaikoilla viihtyvä pensas menestyy pohjoisempanakin.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kiiltoheisi
Heimo: 
Caprifoliaceae
Suku: 
Viburnum
Laji: 
lentago
Koko: 
2–4 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus: 
Kesävihanta pystyoksainen pensas, vastakkaiset kiiltävät ja sahalaitaiset lehdet. Kermanvalkoinen pallomainen kukinto alkukesällä. Voi levitä juurivesoista.
Kasvupaikka: 
Aurinkoisen, puolivarjoisan, jopa varjoisankin paikan ja keskiravinteisen kasvualustan pensas, joka menestyy niin kuivassa kuin kosteassakin maassa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–IV.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin