Skip to main content

Vitis coignetiae - ruosteviini

Ruosteviini on ehdottomasti yksi sukunsa koristeellisimmista edustajista. Se on kesävihanta köynnös, jonka kauniisti suonikkaat lehdet voivat hyvissä oloissa kasvaa jopa 30-senttisiksi. Köynnös kiipeää kärhillä ja paikkaansa asetuttuaan se on hyvin nopeakasvuinen. Syksyllä lehdet saavat oranssin, punaisen ja keltaisen sävyissä hehkuvan syysvärityksen.

Ruosteviinin kukinta on mitättömän oloinen eikä sen pienistä marjoista ole viinin aineksiksi, mutta niin kukat kuin marjatkin houkuttelevat runsaasti pölyttäjähyönteisiä ja lintuja pitoihin. Itäaasialainen ruosteviini on mereisen ilmaston laji, jolle riittävät Suomenkin suhteellisen viileät kesät. Se saa syysvärinsä luotettavasti, minkä voi jo melko varhain todeta Arboretumin Terassilla ja Pohjoisrinteen Japanissa. Ruosteviinin pakkasenkestävyys ei kuitenkaan yllä aivan amurinviinin (V. amurensis) tasolle.

Lämpimällä, aurinkoisella seinustalla ruosteviini tuleentuu varmimmin. Hentojuuristoisen kasvin ei ole todettu aiheuttavan vahinkoa rakenteille sen enempää versoston kuin juuristonkaan osalta.

 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Ruosteviini
Heimo: 
Vitaceae
Suku: 
Vitis
Laji: 
coignetiae
Koko: 
Nopeakasvuinen köynnös, luontaisilla kasvupaikoillaan 20–30 m, mutta meillä jää pienemmäksi.
Kotipaikka: 
Japani, Korea, Sahalin, Kuriilien saaret.
Kuvaus: 
Suurilehtinen ja koristeellinen kesävihanta köynnös, joka kiipeilee kärhien avulla. Näyttävä syysväritys.
Kasvupaikka: 
Kuivahkoilla, aurinkoisilla kasvupaikoilla kasvu pysyy hillittynä. Sietää niin raskaita savimaita kuin hiekkamaitakin.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I (II).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin