Skip to main content

Weigela florida - komeakotakuusama

weigela_florida_kukinta_jsaarinen.jpg

Komeakotakuusaman tieteellisessä nimessä florida kertoo pensaan olevan kukkea; kotipaikan kanssa sillä ei ole tekemistä, sillä komeakotakuusama tulee Itä-Aasiasta. Viroksi kasvi on kaunis weigela. Nimet kuvaavat hyvin tätä runsas- ja ruusunpunakukkaista pensasta, jonka heleänvihreät lehdet korostavat kukkien väriä. Puhjetessaan lehdet ovat hieman punertavia. Lämpimänä kesänä kukinta saattaa jatkua myöhälle syksyyn.

Kauniiden, torvimaisten kukkien lisäksi kasvattaja pääsee ihailemaan talvella avautuvien siemenkotien tarjoamaa näytelmää: siemenkodat ovat sisältä vaaleampia kuin ulkopuolelta, ja houkuttelevat pitkin talvea tiaisia ruokailemaan.

Mustilassa komeakotakuusamaa kasvaa hyvin menestyvänä Alppiruusulaaksossa ja Etelärinteellä. Mantšurian ja Keski-Korean kylmiltä vuorilta peräisin olevat alkuperät vaikuttavat talvenkestävyydeltään hollantilaisia taimistokantoja kestävämmiltä.

Pensas kasvaa enemmän leveyttä kuin korkeutta, joten sille kannattaa varata hyvin tilaa. Se kestää jonkin verran varjostusta, mutta kukkii runsaimmin täydessä valossa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Komeakotakuusama
Heimo: 
Caprifoliaceae
Suku: 
Weigela
Laji: 
florida
Koko: 
1–2 m pensas.
Kotipaikka: 
Pohjois- ja Koillis-Kiina, Korea, Japani.
Kuvaus: 
Matala, rento-oksainen pensas. Vaalean- tai ruusunpunaiset kellomaiset, suuret kukat ovat 3–7 kukan kukintoina. Hedelmä on kota. Ei syysväriä.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore, hyvin läpäisevä maa, lievästi hapan.
Menestyminen: 
Sopivan alkuperän kasveilla vyöhykkeet I-II (III).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin