Skip to main content

Johdanto kasviesittelyihin

Abies sibirica -puistokyltti © Susanna

Nimikyltit puistossa »

Kasveihin tutustuminen »

Työryhmä kasviesittelyiden takana »

« Arboretumin kasvit

 

Arboretum Mustilassa on sananmukaisesti lukemattomia kasveja: tiedetään että puistossa kasvaa yli 100 havupuulajia, noin 200 lehtipuuta ja -pensasta sekä satoja perennoja, mutta täydellistä lajiluetteloa puiston kasveista ei ole.

Valtaosa puiston istutuksista tunnetaan hyvinkin tarkkaan, mutta tiedoissa on myös harmillisia aukkoja. Arboretumin yli 110-vuotiseen historiaan mahtuu monenlaisia vaiheita ja vaihtelevasti muistiinpanoja niistä. 

Arboretumissa myös istutetaan paljon uusia, Suomen oloissa osin tuntemattomiakin kasveja, ja vain osa niistä menestyy. Toiset menestyvät niin hyvin, että alkavat spontaanisti lisääntyä alueella. Alueen luonnonkasvillisuuskin on monipuolista ja vaihtelevaa.

Nimikyltit puistossa

Puistovieraita varten osa puiston kasveista on merkitty mustalla nimikyltillä. Kylttiin on kaiverrettu kasvin tieteellisen nimen lisäksi yleensä sen suomen- ja ruotsinkieliset nimet sekä kasvin kotipaikka eli luontainen levinneisyysalue.

Nimikyltin saaneita kasveja voidaan pitää tavalla tai toisella keskeisinä Arboretum Mustilassa. Ne voivat olla harvinaisia kasviyksilöitä tai lajeja, jotka menestyvät puistossa huomattavan hyvin, tai ne ovat kasveja, jotka herättävät puistovieraan huomion ulkomuodollaan, kukinnallaan tai syysväreillään. 

Kasveihin tutustuminen

Arboretum Mustilan kasveihin on mahdollista tutustua niin opastetusti (ks. palvelut) kuin omatoimisestikin. Omatoimisten puistovieraiden avuksi olemme julkaisseet Arboretum Mustilan retkeilyoppaan, joka on saatavilla Puistokahvilasta. Retkeilyoppaan lisäksi tietoa puistossa kasvavista kasveista löytyy verkkosivuilta. Valitsimme puistosta 500 nimikyltin saanutta kasvia, joista kirjoitimme puistovieraita varten lyhyet esittelytekstit. Kasviesittelyihin voi nyt tutustua osoitteessa www.mustila.fi/kasvit.

Työryhmä kasviesittelyiden takana

Kasviesittelyjä on valmisteltu EU-rahoitteisen Meidän arboretum -hankkeen puitteissa yhteistyössä Arboretum Mustilan Ystävät -yhdistyksen kanssa. Tekstit tuottaneeseen työryhmään kuuluvat Osmo Jussila, Paula Kiuru, Kimmo L. Kolkka, Tarja Kolkka, Marjatta Laine, Seija Lehtinen, Jussi Lähteenmäki, Jaakko Saarinen, Susanna Simovaara ja Kristian Theqvist.

Tekstejä ovat kääntäneet englanniksi Tiina Vuori, Don Welsh ja Susan Sinisalo sekä ruotsiksi Gunnar Bauer, Inger Kullberg, Brita Svartström ja Rainer Svartström. Tekstit käännetään myös venäjäksi.

Valokuviaan ovat antaneet kasviesittelyiden yhteydessä julkaistavaksi Osmo Jussila, Jukka Reinikainen, Jaakko Saarinen, Susanna Simovaara ja Kristian Theqvist. Valokuvien tekijänoikeudet säilyvät luonnollisesti kuvaajilla.

« Arboretumin kasvit

 

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin