Skip to main content

Ulsike 1996: 86. Aralia elata - pirunkeppi

Avainsana(t)

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: -

alkuperä: Sachalin, Yuzno-Sakhalinsk

Pirunkeppi kuuluu ginseng-kasvien (Araliaceae) heimoon yhdessä esimerkiksi venäjänjuuren, (Acanthopanax senticosus), pirunnuijan (Oplopanax horridus), murattien tai heimon nimilajin ginsengin kanssa.

Aralia-sukuun kuuluu noin 20 lajia, mm. subtrooppisia lajeja Malesiasta ja Australiasta. Pirunkeppi kasvaa luontaisena Koreassa, Koillis-Kiinassa, Japanissa sekä melko pohjoisessa Amur-joen alueella.

Pirunkeppi on ollut meillä suhteellisen harvinainen puutarhojen erikoisuus, joka usein paleltuu alas kaikkein ankarimpina talvina. Näyttävästä lajista pitäisi kuitenkin löytyä nykyistä kestävämpiä kantoja, jotka mahdollistaisivat lajin käytön vielä Keski-Suomen lämpimillä kasvupaikoilla. Esimerkkinä mainittakoon, että Mustilan Etelärinteellä kasvaneet yksilöt ovat pääsääntöisesti paleltuneet maanrajaan viimeksi 1980-luvun kylminä talvina.

Laji on luontaisilla kasvupaikoillaan lehtimetsien kookas pensas tai jopa 15-metrinen puu, jonka runko on yleensä huomiota herättävän piikikäs. Lajilla on näyttävät, jopa metrin pituiset liuskoittuneet lehdet. Erityisen komea laji on kukkiessaan loppukesästä punakeltaisin, vaalein kukin sekä tummien marjojen kypsyttyä suurikokoisiin kukkasarjoihin. Lajilla on kotimaassaan lääkinnällistä käyttöä kuten venäjänjuurelle tai ginsengillä.

Hyvä istutuspaikka pirunkepille olisi vettäläpäisevä humuksen- ja hiekansekainen maa lämpimällä seinustalla, missä myös pensaan koristeellisuus tulee hyvin esille.

Siemen vaatii lämpö- ja kylmäkäsittelyn itääkseen eli kylvetään ulos alkukesästä ensi keväänä tapahtuvaa itämistä odottamaan.
 

Kasvin perustiedot
Suku: 
Aralia
Laji: 
elata

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin