Skip to main content

Ulsike 1996: 89. Tripterygium regelii - siipiköynnös

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-95-294

alkuperä: Sachalin, Korsakov

Siipiköynnös kuuluu kelaskasvien (Celastraceae) heimoon. Laji on yksikotinen, piikitön, kesävihanta ja kotoisin Koreasta, Mantsuriasta ja Japanin saarilta.

Siipiköynnös on menestyessään voimakaskasvuinen, suurilehtinen köynnös, jonka hedelmä on kellanvihreä kolmisiipinen pähkylä. Siipiköynnös kukkii heinäkuussa kellanvalkoisin kukin, jotka ovat halkaisijaltaan noin 5-8 mm. Kukinto on kookas, jopa 25 cm pitkä huiskilo. Tällä Euroopassa toistaiseksi vähän viljellyllä lajilla katsotaan olevan mahdollisuuksia tulla suosituksi peitto- ja köynnöskasviksi.

Lajin siemenet vaativat pitkähkön kylmäkäsittelyn itääkseen. Siemenet voi kylvää alkukesästä (tai vasta syksyllä) ja varautua siihen, että itäminen tapahtuu seuraavana kesänä. Tosin aikaisemmilta vuosilta olemme oppineet, että siemenet saattavat joskus yllättää myös iloisesti itämällä heti kylvön jälkeen vastoin yleistä tietoa.

Suomen puu- ja pensaskasvio arvioi lajin menestyvän vain I-vyöhykkeellä. Amerikkalaisten luokitusten mukaan lajilla saattaisi kuitenkin olla mahdollisuuksia myös kauempana sisämaassa.
 

Kasvin perustiedot
Suku: 
Tripterygium
Laji: 
regelii

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin