Skip to main content

Ulsike 1996: 98. Betula costata - koreankoivu

Avainsana(t)

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K04-94-1001

alkuperä: Kiina, Jilin prov. Mt. Changbai 42 20’N x 128 07’E, 875 m m.p.y.

Suurikokoinen koivulaji kasvaa Kiinassa parhaimmillaan 30-metriseksi kasvattaen jopa metrisen rungon. Paitsi että laji on tärkeä vaneri- ja huonekaluteollisuuden raaka-aine, mainitaan se myös kauniiksi puistopuuksi. Levinneisyysalue on suhteellisen mantereinen ulottuen Koreasta Kiinaan sekä Venäjällä lähelle Habarovskia.

Kirjassaan "Vihreät jättiläiset, Suomen suurimmat puut" Niilo Karhu kehuu Hiittisellä Piktmäellä kasvavia kaunisrunkoisia koivulajin nuoria puuyksilöitä, jotka vuonna 1992 olivat 12-13,5 metriä pitkiä.

Koivulla on pienet, pitkulaiset lehdet. Kuorien väri vaihtelee loistavan kellertävästä kellanharmaaseen ja kellanruskeaan. Useiden muiden koivujen tapaan runko kuoriutuu ohuina leveinä tuohiluiskina. Vanhana puulle kasvaa huomiota herättävän paksu kaarna.

Lajin siemenet kypsyvät vasta syksyllä syys-lokakuussa. Siemenet itävät heti ilman esikäsittelyjä.
 

Kasvin perustiedot
Suku: 
Betula
Laji: 
costata

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin