Skip to main content

Ulsike 1996: 100. Betula ermanii - kivikoivu

Avainsana(t)

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: -

alkuperä: Japani, Hokkaido

Suomessa kivikoivusta on viljelykokemuksia ainakin jo 1900-luvun ensimmäisiltä vuosikymmeniltä lähtien. Harvinaisiksi jääneet puut ovat useimmiten melko pieniä ja vanhemmiten vinoja kasvutavaltaan. Suurin kivikoivu Suomessa, pituudeltaan 20 metriä löytyy Niilo Karhun mukaan Karjalohjalta Tammiston arboretumista.
 
Laji kasvaa luontaisilla kasvupaikoillaan noin 20 metriä korkeaksi puuksi. Puuaines on erittäin kovaa ja vahvaa, mistä myös juontuu lajin nimi. Kivikoivu ei ole järin vaatelias maaperän suhteen. Puiden runko on huomiota herättävän räsyinen ohuina liuskoina irtoavan tuohen ansiosta.

Kivikoivu esiintyy Kaukoidässä Kiinasta kauas pohjoiseen aina Kamtsatkan niemimaalle saakka sekä Ohotanmeren saarilla ja Japanissa. Laji kasvaa aivan Ohotanmeren rannikolla mutta myös kauempana sisämaassa laaksojen ja vuorenrinteitten metsissä.

Siemenet itävät heti ilman kylmäkäsittelyä.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Betula
Laji: 
ermanii

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin