Skip to main content

UKK: 24. Magnolia sieboldii - pensasmagnolia

Luontainen levinneisyys

Pensasmagnolia on kotoisin Kaukoidästä, missä sitä kasvaa Kiinassa, Korean niemimaalla, Venäjällä sekä Japanin eteläisillä saarilla happamilla mailla.

Lajikuvaus

Pensasmagnolia on 2-3 metrin mittainen pensas. Lehdet ovat leveänsoikeita, ehytlaitaisia, kooltaan 6-15 cm. Väriltään ne ovat päältä vaaleanvihreitä ja alta sinivihreitä. Ne saavat vaaleankeltaisen syysvärin. Kukat ovat 4 cm kokoisia, väriltään valkoisia, terälehdiltään suuria. Hedelmä on outo, käpymäinen tuppilo.

Menestyminen sekä viljely meillä ja muualla

Pensasmagnolia on menestynyt meillä I-II-vyöhykkeillä. Se on tosin viljeltynä niin harvinainen, että todellista viljelyrajaa ei ole vielä määritetty. Oikein valitulla siemenalkuperällä pensasmagnoliaa luulisi voivan kasvattaa III-vyöhykkeellä.

Käyttö

Pensasmagnolia soveltuu yksittäispensaaksi.

Kasvupaikkavaatimukset

Pensasmagnolia ei ole erityisen vaatelias kasvupaikan suhteen. Se viihtyy parhaiten, routimattomalla, ravinteikkaalla maalla lämpimällä paikalla, mutta sietää myös jonkin verran varjoa.

Lisäys ja taimikasvatus

Pensasmagnoliaa lisätään siemenestä, jotka tarvitsevat 90-120 vrk kylmäkäsittelyn ennen itämistä. Siemen kannattaa kylvää syksyllä ulos, jolloin se itää seuraavana keväänä. Siemenen on oltava tuoretta, sillä magnolioiden siemen ei kestä kuivumista, vaan menettää itävyytensä nopeasti. Taimet koulitaan lehtipuiden kasvatukseen soveltuviin kennoihin tai ruukkuihin ja kasvatetaan niissä kaksi vuotta. Tämän jälkeen ne siirretään suurempiin astioihin. Pensasmagnolia on varsin nopeakasvuinen taimena ja istutuskuntoinen taimi saadaan 2+2 vuotiaista kasveista. Kasvatus on kaikenkaikkiaan varsin ongelmatonta.

 

Kasvin perustiedot
Suku: 
Magnolia
Laji: 
sieboldii

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin