Skip to main content

Magnolia × loebneri - hybridmagnolia

Hybridmagnolian är en korsning av två japanska magnolior, japansk magnolia (M. kobus) och stjärnmagnolia (M. stellata). Dessa två arter möter inte varandra i naturen, och hybriden uppkom också för första gången i en trädgård korsad av tysken Max Löbner före första världskriget. De första exemplaren salufördes år 1923 och fem av dem införskaffades av den kända förädlaren av rosor, Kordes i tyska Klein Offenseth-Sparrieshoop nära Hamburg. Senare har hybriden fröförökats och av dessa plantor har man valt ut och namngivit ett flertal sorter. Under senare årtionden har man infört och planterat dem också i Finland eftersom den ena föräldern är den för sin härdighet kända japanska magnolian.

Hybridmagnolian är ett sommargrönt, upprättväxande litet träd eller buske med spröda grenar. Kronan är till en början vasformad men blir rundare med åren. Blommorna är stjärnformade, de doftar, diametern är 10 - 12 cm, med i snitt 12 smala, ljust vita kronblad. Endel former har ännu flere kronblad. Blommorna slår ut på bar kvist i början av maj.

Den mest kända hybridmagnolian torde vara 'Leonard Messel' vars ena förälder sannolikt är den ljusröda formen rosea av stjärnmagnolia. 'Leonard Messel' är troligen den mest härdiga av de ljusröda magnoliorna i Finland. På Arboretum Mustila gör man olika försök med flere andra sorter och fröplantor. Tiden får visa hur de utvecklas. Hybridmagnolian verkar vara mera krävande att odla än den japanska magnolian.