Skip to main content

Paeonia obovata - lackpion

paeonia_obovata_yleiskuva_jsaarinen.jpg

Lackpionen, som härstammar från skogiga områden, har helt andra skönhetsvärden än de traditionella trädgårdspionerna: de blågröna, äggrunda bladen bildar vackra ansamlingar med de dekorativa tulpanlikt slutna blommorna svävande ovanför. Blommorna är beroende på ursprung antingen rosenröda eller vita.

Pionen kan sägas ha en andra blomning på hösten då bladen blir vackert gula och baljkapslarna öppnar sig. Kapslarna är grannröda innanför liksom även de outvecklade fröna medan de färdiga fröna är blänkande svarta. Sent på hösten faller stjälkarna omkull. Om man inte plockar bort fröna och inte luckrar jorden, gror fröna lätt runtom moderplantan.

Lackpionen blir aldrig en omfångsrik buske, de stadiga stjälkarna växer en och en och behöver inte stödjas. I allmänhet väljer man en solig växtplats åt pionerna, men lackpionen, som härstammar från skogsområden, kan planteras skuggigare än andra pioner. I Mustila finns lackpionen på två ställen: den på Sydsluttningens västra sida växande pionen härstammar från ön Sahalin och den som växer nära Rhododendrondalen från Mandschuriet. Den först nämnda blommar betydligt tidigare beroende på det avvikande klimatet på ursprungsområdena.