Skip to main content

Populus nigra ’Charkowiensis’ - rysk svartpoppel

Den ryska svartpoppeln är ett av Finlands mest sällsynta träd. Det hämtades till Finland från St. Petersburg för över 100 år sedan för att planteras åtminstone i Helsingfors och Åbo. Nuförtiden känner man veterligen till endast ett levande exemplar i Berghäll i Helsingfors. Den unga plantan som växer i Arboretum Mustila har dragits upp från en stickling som togs från den här ryska svartpoppeln av nerfallna grenar efter stormvindar.

Den ryska svartpoppeln är inte bara kulturhistoriskt värdefull utan också ett vackert prydnadsträd. De ljusa grenarna sträcker sig uppåt och bladkronan blir vackert trattformad. Bladen är triangellika och rasslar i vinden. Den ryska poppeln är motståndskraftig mot sjukdomar och helt vinterhärdig i växtzon I möjligen också mera norrut.

Trädet kommer från trakterna av Charkow i Ukraina. Dess ursprung är osäkert, men de olika kännetecknena antyder, att trädet är en korsning mellan den i Europa naturligt förekommande svartpoppeln (P. nigra) vars utbredningsområde sträcker sig långt in i Ryssland, och någon pelarformig poppel.