Skip to main content

Rhododendron brachycarpum subsp. brachycarpum - fujirododendron

rhododendron_brachycarpum_ullungform_lehdet.jpg

Fujirododendron är en vintergrön buske med en höjd som varierar mellan 1 och över 4 meter och som ibland får ett trädmässigt utseende. Den har ett stort utbredningsområde som täcker mellersta och norra Japan inklusive ön Kunashiri som administreras av ryssarna. Den kraftigtväxande och storbladiga formen som växer på Koreahalvön räknas ibland som en egen underart eller form som i Finland känns igen under namnet mustilarododendron.

På grund av sin geografiska isolering skiljer sig de olika populationerna av fujirododendron tydligt från varandra. De japanska ursprungen är ofta mindre och särskilt på soliga ställen växande täta buskar. De glänsande bladen är mindre, 10-15 cm, och deras undersida har en tunn brunaktig hårighet. De små vita eller rödbrokiga blommorna öppnar sig på Arboretum Mustila bland de senaste alprosorna först i slutet av juni.

Som en bergsart har fujirododendron anpassat sig efter en sval sommar och den klarar kalla vintrar. Beroende på att den inleder tillväxten tidigt fryser den ofta på frostkänsliga marker. Fujirododendron förekommer både i krypande och trädlika former vilket man också tydligt kan se bland buskarna i Arboretum Mustila.

Litteraturen i väst erkänner också underarten av fujirododendron subsp. fauriei,vars blad på undersidan är helt kala. Den här formen finns inte i arboretet, också om man har erhållit flere växter med namnet Rhododendron fauriei. I bakgrunden ligger asiatisk namngivningspraxis enligt vilken namnen Rhododendron brachycarpum och Rhododendron fauriei är varandras synonymer, och namnet Rhododendron faurei har förtursrätt, hårig eller inte.

 

Kasvin perustiedot
Laji: