Skip to main content

Syringa wolfii - koreansk syren

Släktet (Syringa) syren eller siren består beroende på räknesättet av drygt tjugo arter av vilka två är hemma i Europa och de övriga i Asien och till största delen i östra Asien.

Av de östra vildsyrenerna är den koreanska syrenen särskilt intagande och storblommig. Blomställningarna är stora, breda, uppåtriktade och förgrenade. Den enskilda blomman är trumpetlik med fyra behagfullt spetsiga kronblad. Doften är stark och intagande och färgerna varierar mellan olika exemplar och olika ursprung från vita via olika nyanser av violett till purpurröda färgtoner. Man har också hittat tvåfärgade blommande buskar.

Den koreanska syrenen förekommer i naturligt tillstånd i Mandjuriet, Korea och i ryska fjärran östern på steniga sluttningar, i skogar och vid flodstränder. V. L. Komarov upptäckte busken och hämtade den till St Petersburg i början av 1900 -talet för att odlas. Oberoende av dess behagfullhet är den i västvärlden rätt okänd. Den blommar ungefär två veckor senare än syrenen (S. vulgaris). Vinterhärdigheten är tillräcklig för både Archangelsk och Tomsk så koreasyrenen borde vara andvändbara prydnadbuske också i norra Finland.