Skip to main content

Vitis amurensis - amurvin

vitis_amurensis_ruska_jsaarinen.jpg
vitis_amurense_ojussila.jpg

Amurvinet är en vackert täckande vinranka som naturenligt förekommer i östra Asien på områden med betydligt kyligare vintrar än vad vi är vana vid. Amurvinet skall klara minustemperaturer under fyrtio grader Celsius utan problem, men den är känslig för sena frostnätter när tillväxten har påbörjats på våren. I Kina har man valt ut de bästa sorterna till vinproduktion. Druvorna ger ett vin av god kvalitet med inslag av smultron och hög syra vilket lämpar sig bra för kinesiska smaklökar.

Också i Europa och i synnerhet i det forna Sovjet har amurvinet korsats med vindruva (V. vinifera) och andra arter av vindruva. Förädlingsarbetet strävar till att ta fram kommersiellt lönsamma sorter av vindruva som klarar av inlandsklimatet i Östeuropa. En av dessa sorter, bl a 'Zilga' har odlats med framgång i Finland.

På Arboretum Mustila förekommer amurvinet endast som en prydnadsväxt och den uppgiften fyller rankan utomordentligt väl. Formen hos bladen är vacker, men mest imponerande är rankans flammande röda höstfärger som ter sig särskilt bra mot mossbelupna eller lavbeklädda stenbumlingar. Rankan förekommer numera på flere olika växtplatser bla a vid de östra delarna av Sydsluttningen och i Rhododendrondalen.