Skip to main content

Cercidiphyllum japonicum

Cercidiphyllum japonicum - katsura

cercidiphyllum_japonicum_kumpula_jsaarinen.jpg

Katsura är ett av ekonomiträdena i sina hemtrakter i Japan och det kan växa till en höjd av 30 meter. I Europa blir trädet märkbart mindre eller får ett buskaktigt växtsätt.

Katsurans blad är nästan runda, naggade i kanterna och de sitter regelbundet fästade vid grenarna. Det vackra växtsättet har gjort trädet till ett uppskattat prydnadsträd fastän varken blommor eller frukter är särskilt anmärkningsvärda. Till hösten färgas bladen från vitt till rött i olika nyanser medan den gula färgen dominerar. De nerfallna bladen har en speciell doft som påminner om pepparkaka, bränt socker och vanilj.

Katsuran har i någon mån odlats i Finland i årtionden. Trädens genetiska ursprung är okänt men de kommer från plantskolor i mellersta Europa och kan under stränga vintrar få frostskador också i de sydligaste delarna av vårt land. Å andra sidan har den naturliga stammen , som förekommer i Göteborgs botaniska trädgård, med fördel odlats ända upp i Uleåborgstrakten. Det verkar som om fröer insamlade från tillräckligt kalla områden klarar sig märkbart bättre och kunde utvecklas till användbara prydnadsträd i södra och mellersta Finland. Read more »

Syndicate content