Skip to main content

Cercidiphyllum

Cercidiphyllum magnificum - storbladig katsura

cercidiphyllum_magnificum_lehdet_kristiantheqvist.jpg

Den storbladiga katsuran förekommer i naturligt tillstånd endast i bergstrakterna av de mellersta delarna på den japanska huvudön Honshu. När bladen spricker ut är de bronsfärgade, hjärtformade och större än bladen hos katsuran (C. japonicum). På hösten färgas bladen i ljusröda, violetta och gula höstfärger och de nerfallna bladen fyller sin omgivning med doften av bränt socker. Den storbladiga katsuran har klarat sig bra utmed sydkusten och den utvecklas till ett enstammigt träd med sirligt grenverk. Unga träd har en kägelformad krona men i takt med ökad ålder får kronan en rundare form. Den storbladiga katsuran kräver ett näringsrikt, fuktbevarande och mullrikt växtunderlag med lågt pH värde samt skydd mot vårsol och frostnätter.

I Arboretum Mustila växer en enstaka storbladig katsura vid den västra kanten av Sydbranten. Nyare planteringar finns i Tujadalen vid bäcken. Arboretum Mustila har erhållit fröer från Komarovinstitutet i St. Petersburg år 2003 samt från arboretet på Milde utanför Bergen år 2008. Den välmående storbladiga katsurabeståndet i Milde är ett resultat av en gemensam nordisk fröinsamlingsexpedition år 1976 och den storbladiga katsuran från 2000 meters höjd i de japanska bergstrakterna tycks klara sig bra också i Finland.

 

Cercidiphyllum japonicum - katsura

cercidiphyllum_japonicum_kumpula_jsaarinen.jpg

Katsura är ett av ekonomiträdena i sina hemtrakter i Japan och det kan växa till en höjd av 30 meter. I Europa blir trädet märkbart mindre eller får ett buskaktigt växtsätt.

Katsurans blad är nästan runda, naggade i kanterna och de sitter regelbundet fästade vid grenarna. Det vackra växtsättet har gjort trädet till ett uppskattat prydnadsträd fastän varken blommor eller frukter är särskilt anmärkningsvärda. Till hösten färgas bladen från vitt till rött i olika nyanser medan den gula färgen dominerar. De nerfallna bladen har en speciell doft som påminner om pepparkaka, bränt socker och vanilj.

Katsuran har i någon mån odlats i Finland i årtionden. Trädens genetiska ursprung är okänt men de kommer från plantskolor i mellersta Europa och kan under stränga vintrar få frostskador också i de sydligaste delarna av vårt land. Å andra sidan har den naturliga stammen , som förekommer i Göteborgs botaniska trädgård, med fördel odlats ända upp i Uleåborgstrakten. Det verkar som om fröer insamlade från tillräckligt kalla områden klarar sig märkbart bättre och kunde utvecklas till användbara prydnadsträd i södra och mellersta Finland. Read more »

Näkymä alppiruusulaaksosta keskipisteenä katsura

Näkymä alppiruusulaaksosta keskipisteenä katsura

Näkymä alppiruusulaaksosta keskipisteenä katsura

Syndicate content