Skip to main content

Eleutherococcus

Eleutherococcus sessiliflorus - oskaftad stickaralia

Den oskaftade stickaralian växer intill Festplatsen på Arboretum Mustila nära sina släkting rysk rot (E. senticosus). Vardera har svarta bär och 3-5 fingriga blad. Bären hänger länge kvar i ändan av grenspetsarna långt efter att bladen har fallit av. Den oskaftade stickaralians bär formas till en tät boll vilket det vetenskapliga nämnet syftar på. Sessilis betyder utan skaft och florus blomma. Rysk rotens bär är ett par cm långa och bärklasen är glesare. En annan skillnad mellan de här två araliaväxterna är taggigheten. Rysk rotens artnamn senticosus betyder just taggig. Den oskaftade stickaralian blir en gles, ungefär två meter hög buske. Under sensommaren utvecklas små, i motsats till bärbollarna oansenliga, gröna flockblomstriga blomställningar som pryder busken ännu långt in i vintern med luva kring öronen ifall inte fåglarna har mumsat upp dem tidigare.

Den oskaftade stickaralian hör till den exotiska familjen araliaväxter (Araliaceae), vars representanter då och då förekommer i tidningsspalterna för sin undergörande verkan. Den kraftigaste i den här gruppen är kinesisk ginseng (Panax ginseng) men också stickaralian duger. De verkande ämnena finns i rötternas barkdelar.

 

Eleutherococcus senticosus - rysk rot

acanthopanax_hedelma_jreinikainen.jpg

Den till araliaväxterna (Araliaceae) hörande ryska roten är den nordligaste representanten för sitt släkte. Den växer naturligt på ett brett område från Ryssland till Korea och Japan där den ryska roten kan bli upp till en 5 meter hög buske. Hos oss blir den ca 2 meter. I Mustila bidrar den ryska roten med tropisk exotik på Festplatsen. Den mycket frodiga prydnadsbusken sprider sig måttligt med rotskott. De mörka stora bärbollarna i det flikiga bladverket med gul höstfärg, utgör på hösten en speciell sevärdhet i Mustila.

Rysk rot är ovanlig i Finland förutom i botaniska samlingar. Den lättskötta växten skulle kunna användas mera allmänt till exempel som solitär i en trädgård, eller i grönanläggningar till exempel vid vägkanter eftersom den rätt så väl tål luftföroreningar.

Rysk rot eller sibirisk ginseng är också en viktig läkeväxt, speciellt i Kina och Ryssland, där man använder den lika som ginsengroten. Drogen tillverkas främst av roten och det påstås att den har en bra inverkan på immunförsvaret och är allmänt stärkande.

 

Syndicate content