Skip to main content

Weigela

Weigela middendorffiana - gullprakttry

weigela_middendorfiana_kukinto_kumpula_jreinikainen.jpg

Gullprakttryet blommar under för och högsommar med blekt gula trumpetformade blommor. Under blomningen förändras fläcken på kronbladen från orange till rostrött. Det sällsynta gullprakttryet är det härdigaste av sin släkt och har klarat sig bra ända till Uleåborg och Kuusamo. Busken har ett upprätt växtsätt men snön tynger ner grenarna så att växtplatsen är vältäckt.

Artens utbredningsområde sträcker sig från nordöstra Kina till Japan. Efter namnet på en av deltagarna i en finsk fröinsamlingsexpedition i Amur har ett fröurval fått namnet 'Jouni' medan samma bestånd i Norge har givits namnet 'Amur'. Dessa urval verkar klara sig bra i nordliga och kontinentala klimat och bättre än i det sydligaste Finland. Arboretum Mustila har gjort försök med fröer av olika ursprung och utfallet har varierat i hög grad.

 

Weigela florida - rosenprakttry

weigela_florida_kukinta_jsaarinen.jpg

Artnamnet florida avser inte orten utan anger något blomstrande, fräscht och yppigt. Rosenprakttryet är hemma i Ostasien. På estniska heter den kaunis weigela. Namnen ger rättvisa åt den här rikligt blommande rosenröda busken vars ljust gröna grenar framhäver blommornas färger. Bladen är svagt rödtonade när de spricker ut. Varma somrar kan blomningen pågå sent på hösten.

Utöver de vackra trumpetformade blommorna kan man på vintern se det skådespel som de öppnande fröställningarna bjuder på. Fröställningarna är ljusare innanför än utanpå och lockar till sig mesar under hela vintern.

Inom Arboretum Mustila förekommer rosenprakttryet välmående i Rhododendrondalen och Sydsluttningen. Plantor med ursprung i Mandjuriet och mellersta Korea verkar ha bättre vinterhärdighet än det man finner i holländskt planturval.

Busken växer mera på bredden än på höjden så den behöver mycket utrymme. I någon mån klarar den skugga men blommar allra bäst i fullt ljus.

 

Weigela 'Eva Rathke' - prakttry 'Eva Rathke'

weigela_eva_rathke_turun_saaristo_kristiantheqvist.jpg

Det här prakttryet utgör en ståtlig buske under blomningen i juni. Det är en korsning av rosenprakttry (W. florida) och vårprakttry (W. preacox). Bladen hos 'Eva Rathke' är mörkare än vanligt och den tilltalande trumpetformade blomman är karminröd.

Utan vinterskydd klarar den sig knappast ens i de sydligare delarna av vårt land också om den oftast bildar nya rotskott. På Arboretum Mustilas skyddade terrass har 'Eva Rathke' klarat sig bra under snön i årtionden.

 

Syndicate content