Skip to main content

Hydrangea bretschneideri

Hydrangea bretschneideri 'Bougie' - skägghortensia 'Bougie'

hydrangea_bretschneideri_bougie_kukinta_jsaarinen.jpg

'Bougie' är en särskild form av skägghortensia (H. bretschneideri) som hittats på Arboretum Mustila med avlånga, hängande blomställningar och rikligt förekommande sammansatta strålblommor. Blommorna har vissa likheter med trillingblomman (Bougainvillea) från vilken man har härlett benämningen 'Bougie'.

Övriga egenskaper överensstämmer med skägghortensian men tack vare sina blommor utgör den en uppiggande raritet som anknyter till Arboretum Mustila på mycket nära håll. Den ursprungliga busken växer vid Terrassen men yngre exemplar förekommer i sydöstra hörnet av Rhododendrondalen nära ingången. Den här sorten har på senare tid också ingått i trädgårdshandelns utbud av plantor.

 

Hydrangea bretschneideri - skägghortensia

hydrangea_bretschneideri_pietari_jsaarinen.jpg

Skägghortensian förekommer i växtkatalogerna nuförtiden oftast enbart som sorten 'Bretschneideri' av rosenhortensia (H. heteromalla). Den har fått sitt namn efter den ryska vetenskapsmannen Emil Bretschneider och härstammar sannolikt från hans fröinsamlingar i närheten av Peking. Att skilja den från rosenhortensian är svårt. De bästa kännetecknena torde vara den kastanjbruna barken som spricker upp vid stigande ålder, upp samt bladen som är håriga på undersidan.

Skägghortensians vita blomställningar är flata och prydliga och de sterila strålblommorna i yttre kanten går i rött när busken blir äldre. På Arboretum Mustila växer några skägghortensior vid Terrassen och bildar en vacker valvgång över stigen. Skägghortensian blommar tidigare än andra hortensia-arter eller -sorter.

Skägghortensian anses vara härdig och den mörkbruna barken pryder busken året runt.

 

Syndicate content