Skip to main content

Hemerocallis

Hemerocallis lilioasphodelus - gul daglilja

Den smalbladiga gula dagliljan är en gammaldags traditionell perenn. Den kallas ibland för citronlilja. Oberoende av sitt namn är dagliljorna inte besläktade med liljorna utan de hör till sin egen familj. Deras vetenskapliga namn Hemerocallis kommer från grekiskan och betyder 'vacker för en dag'. Den gula dagliljan blommar i juni-juli med sirliga, ljust gula och citrondoftande liljelika blommor, som sitter solfjäderformat i ändan av ett smalt blomskaft. Den enskilda blomman förtvinar snabbt som namnet säger men nya öppnar sig bredvid. Blommorna höjer sig tydligt över det frodiga bladverket.

Den gula dagliljan är en lättskött perenn och bladtuvorna är sevärda också utan blommor. Växten trivs också i halvskugga och den kan hittas bla i Hasselsluttningen. I Kina används blomknopporna i soppor eller friterade.

 

Hemerocallis esculenta

Dagliljan Hemerocallis esculenta är en perenn som beroende på sitt ursprung blommar antingen i juni eller juli. Den har gulorangefärgade bommor, med svagt doftande trattformade blommor, och varje blomma blommar endast under en dag. Blomningstiden blir ändå lång eftersom nya blommor an efter spricker ut. Esculenta betyder ätlig, och dagliljor har i över 2000 år odlats som grönsaker i Asien. Numera ses dagliljorna som prydnadsväxter av vilka man utvecklar nya korsningar och former. Färgskalan på blommorna är vid och det förekommer varianter där två och tre olika färger ingår. Också skillnaderna i växtsätt, storlek och blomningstider varierar stort.

Där esculentan trivs bildar den en liten tuva från vilken blomskaften utgår till en höjd av en meter. Arten kommer från östra Asien där den växer på ängar i bergen och intill skogsgränsen och den blommar också i halvskugga.

 

Syndicate content