Skip to main content

Castanea sativa

Castanea sativa - äkta kastanj

castanea_sativa_pahkina_ja_lehti_tanska_jreinikainen.jpg

Den äkta kastanjens nötter är en vintrig delikatess i mellersta Europa, under de senaste åren har också finländarna fattat tycke för dem. Man har hos oss sannolikt också försökt odla äkta kastanj under århundraden fast med usla resultat. Det är också sannolikt att dethär europeiska ädla trädslaget inte går att odla hos oss till ett fröbärande träd oberoende av det genetiska ursprunget hos de använda fröerna. Under senare tid har den äkta kastanjen i Helsingfors botaniska trädgård övervintrat bra utan vinterskydd och den har också blommat. På Arboretum Mustila har två plantor från Ukraina börjat utvecklas i trädliknande form. Men klimatet borde uppvärmas märkbart innan träden hos kan bli produktiva.

Bladen hos äkta kastanj är avlånga, smala och sågtandade. Nötterna är skyddade med taggar som hos hästkastanjen (Aesculus hippocastanum) fastän dessa två inte är släkt med varandra. I varmare klimat kan träden utvecklas likt eken till urgamla jättar.

De kastanjnötter som förekommer i handeln kan numera också vara av kinesiskt ursprung (C. mollissima) som är motståndskraftig mot sjukdomar och klarar av ett kyligare klimat.

Asiatiska arter samt amerikansk kastanj (C. dentata) kunde också hos oss visa sig härdigare än den äkta kastanjen.

 

Syndicate content