Skip to main content

Acer caudatum subsp. ukurunduense

Acer caudatum subsp. ukurunduense - kinesisk lönn

Den kinesiska lönnen är en till sitt växtsätt utbredande, mångstammad buske, vars gulaktiga blad och småblommiga grenar sträcker sig uppåt för att breda ut sig på olika nivåer. Barken blir med tiden kanelbrun och spricker upp i strimlor. Busken blommar efter lövsprickningen med gräddvita axlika blomställningar. Den kinesiska lönnen har fina höstfärger i brutna nyanser från laxrött och orangebrunt till violett. Den klarar sig bra i skugga eftersom den på sina naturliga växtplatser ingår i barrskogens högre upp belägna buskvegetation. Den kinesiska lönnens hemort är i Japan och i de nordöstra delarna av Asien.

I Finland förväxlas den kinesiska lönnen lätt med sin nära amerikanska anförvant axlönnen (A. spicatum). Axlönnen har liknande uppåtsträvande axlika blomställningar medan bladen vanligen är treflikiga, inte femflikiga, och undertill mindre håriga än hos den kinesiska lönnen. Axlönnens bark spricker inte upp när den åldras utan förblir slät också vid stigande ålder.

Både den kinesiska lönnen och axlönnen är beroende på ursprungsort mycket vinterhärdiga. Åtminstone hos Arboretum Mustila har av dessa två den kinesiska lönnen visat sig vara mera nyckfull att odla.

 

Syndicate content