Skip to main content

Rodgersia

Rodgersia podophylla - bronsrodgersia

rodgersia_podophylla_yleiskuva.jpg

Bronsrodgersian är en storbladig perenn som kommer från Japan och Korea och som ingår i familjen bräckor (Saxifragaceae). Bladen är oftast femfingriga och stortandade i spetsarna med bronsfärgade hår. Bronsrodgersian skiljer sig från sin släkting, stor rodgersia (R. aesculifolia) genom bladformen som hos den senare är sjufingerformade och kastanjbruna.

Bladen är bronsfärgade som nya och om hösten. Man kan också få helt rödbruna sorter i handeln. Färgen bibehålls allra bäst på soliga växtställen. Bronsrodgersian blommar på sensommaren med gräddvita blommor i kronan.

Den gynnar växtplatser med näringsrik, svagt sur jordmån i halvskugga. Också en fuktbeständig och skyddad blombänk lämpar sig bra för den här ståtliga perennen.

 

Rodgersia aesculifolia - stor rodgersia

Rodgersia aesculifolia ©Susanna

Stor rodgersia är en storvuxen och ståtlig perenn som ingår i familjen bräckor (Saxifragaceae) som kommer från Kina. Den odlas tack vare sina ståtliga sjufingriga blad och den blommar i mitten av sommaren med stora gulvita eller rödvita och doftande blomtofsar. Bladverket går i bronsröda nyanser och kan få en höstfärg i brons.

Som störst blir stor rodgersian ungefär en meter och den sprider sig långsamt om växtplatsen är behaglig och det finns tillräckligt utrymme. Som växtplats borde man välja ut en halvskuggig, fuktig och näringsrik växtplats i trädgården. Också vindskyddade platser som undgår frost är fördelaktiga eftersom de nya skottena fryser lätt under kalla nätter om våren. Växten undviker stillastående vatten som lätt kan ta livet av växten. Under växtperioden tål den våta ställen. Jordmånen får gärna vara svagt sur.

 

Syndicate content