Skip to main content

Abies concolor

Abies concolor - harmaapihta

Harmaapihta on helppo erottaa muista kuusimaisista koristehavupuista neulasten perusteella. Pitkät ja käyrät, pyöreäkärkiset neulaset ovat väriltään hopeanharmaat sekä ylä- että alapuolelta. Väri vaihtelee yksilötasolla, kuten okakuusella (Picea pungens), joka on kotoisin samoilta alueilta Yhdysvaltojen Kalliovuorilta. Harmaapihta on melko lyhytikäinen havupuu, joka muodostaa voimakkaan leveähkön latvuksen.

Harmaapihta on pienenä hyvin kaunis puu, mutta aikuisena säilyttää kauneutensa vain valoisilla paikoilla. Metsikkönä kasvaessaan se ränsistyy nopeasti, ja niinpä kaikki Arboretum Mustilan perustajan A. F. Tigerstedtin aikana istutetut harmaapihdat ovat jo aikaa sitten tuhoutuneet. Lisäksi Mustilan harmaapihtoja näyttää riivaavan jokin tauti, jolle vain muutamat yksilöt tuntuvat olevan vastustuskykyisiä. Komeimmat puut kasvavat Pähkinärinteessä ja ovat enimmäkseen itsekseen kylväytyneitä vanhojen puiden jälkeläisiä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Harmaapihta
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Abies
Laji: 
concolor
Koko: 
Täysikasvuisena 15–25 m puu.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan länsiosien vuoristoalueet.
Kuvaus: 
Kasvutavaltaan kauniin säännöllinen, leveähkö havupuu. Neulaset molemmin puolin harmaanvihreät tai siniharmaat. Runko nuorena sileä, myöhemmin uurteinen.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, keski–runsasravinteinen, tuore. Harmaapihta on valopuu, mutta lievä varjostus taimivaiheessa ei ole pahasta.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III(–V). Alkuperä vaikuttaa kestävyyteen. Altis Neonectria neomacrospora -sienitaudille, eikä tästä syystä enää suositeltava puiston tai pihan peruspuuksi..

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content