Skip to main content

Abies lasiocarpa var. arizonica

Abies lasiocarpa var. arizonica - korkkipihta

Abies lasiocarpa var. arizonica, latva ©jsaarinen

Korkkipihta on lännenpihdan äärimmäisen eteläinen muunnos, jota aluksi pidettiin omana lajinaan. Sen erottaa lännenpihdasta helpoiten hyvin vaaleanharmaan, lähestulkoon kermanvärisen, korkkimaisen pehmeän kuorensa johdosta. Neulaset ovat tuuheat ja kauniin siniharmaat, kuten lännenpihdan eteläisillä vuoristomuodoilla.

Korkkipihta kasvaa luontaisena Arizonan San Francisco -vuoristossa, hyvin etelässä siis, mutta niin korkealla vuoristossa, että se Suomeen tuotuna kestää täkäläisiä talvia ainakin Mustilassa. Juuri muualla Suomessa sitä ei ole kasvatettukaan. Korkkipihtaa saatiin Mustilaan ensi kerran 1907, ja sitä käytettiin yhtenä peruspuuna Alppiruusulaaksoa rakennettaessa. Puut antoivat tuuheilla, hopeanharmailla neulasillaan alueella oman säihkyvänpehmeän ilmeensä, kunnes ne 1990-luvulla alkoivat hiljalleen ränsistyä alaosistaan, kärsiä pihtakirvoista ja lahota ja kaatua myrsky- ja lumituhoissa. Vaikka korkkipihta ei Mustilan oloissa ole kovin pitkäikäinen, sillä on oma erityinen koristearvonsa ja se tulisi säilyttää osana Arboretumin puustoa pitämällä huolta istutusten nuorentamisesta.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Korkkipihta
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Abies
Laji: 
lasiocarpa
Muunnos (var.): 
arizonica
Koko: 
Täysikasvuisena 15–20 m puu.
Kotipaikka: 
Arizonan San Francisco -vuoristo 2700–3500 m korkeudessa.
Kuvaus: 
Säännöllisen kartiomainen, tuuhea havupuu. Neulaset siniharmaat. Runko hyvin vaalea, ajan myötä korkkiutuva. Kävyt pitemmät kuin lännenpihdalla. Tuoreet lehtiarvet ruskettuvat reunoiltaan, kun lännenpihdalla arpien reunat ovat punaiset.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen tai puolivarjoinen, keski- tai runsasravinteinen, kuiva tai tuore, keväthalloilta suojainen kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–IV, saattaa menestyä pohjoisempanakin.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content