Skip to main content

Abies mariesii

Abies mariesii - honsunpihta

Abies mariesii, käpyoksa ©jr

Tiiviskasvuinen honšunpihta on Suomessa melko harvinainen kaunotar, jonka pieni koko ja hidas kasvu ovat toivottuja ominaisuuksia pienten puutarhojen puille. Tiheä neulasisto ja säännölliset oksakiehkurat antavat puulle eksoottisen lieko- tai saniaismaisen olemuksen, hiukan samantyyppisen kuin purppurapihdalla (Abies amabilis). Nimensä mukaisesti honšunpihta on kotoisin Japanin Honšun saaren vuoristometsistä. Se on mereisen ilmaston puulaji ja viihtyy meilläkin parhaiten etelärannikolla.

Mustilassa honšunpihta on kasvanut satakunta vuotta. Alkuperältään tarkemmin tuntemattomia siemeniä saatiin Japanista 1908 ja 1909. Kova pakkastalvi 1939–1940 palellutti osan honšunpihdoista, mutta jäljelle jääneet puut ovat osoittautuneet täysin kestäviksi.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Honsunpihta
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Abies
Laji: 
mariesii
Koko: 
Suomessa täysikasvuisena 8–15 m, luonnossa jopa 25 m puu.
Kotipaikka: 
Japanin Honšun saaren vuoristojen ylärinteillä.
Kuvaus: 
Erittäin säännöllinen ja tiiviskasvuinen havupuu. Neulaset ovat lyhyet ja leveät, päältä tummanvihreät, ja peittävät tiiviisti oksat. Yksi kauneimmista pihtalajeista, joka sopii kokonsa puolesta pieneenkin pihaan.
Kasvupaikka: 
Puolivarjoinen, keskiravinteinen, tuore tai kostea; taimena vaatii kevätauringolta suojaisan kasvupaikan.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–IV.

UKK: 4. Abies mariesii - honsunpihta

Avainsana(t)

Luontainen levinneisyys

Honshunpihta kasvaa nimensä mukaisesti Honshun saarella Japanissa. Se on mereisen ilmaston puulaji, joka esiintyy vuoristossa aina 2000 metrin korkeuteen saakka.

Lajikuvaus

Honshunpihta kasvaa luontaisesti noin 25 metrin mittaiseksi. Viljeltynä se jää kuitenkin pienemmäksi. Suomessa lajin vanhin istutus sijaitsee Mustilassa. Se on perustettu 1920-luvulla. Nämä puut ovat nykyisin 80-vuotiaina vain 15 metrin pituisia. Neulaset ovat lyhyitä, päältä hyvin tummanvihreitä ja alta valkojuovaisia. Oksat taipuvat toistensa lomitse ja näyttävät hyvin kauniilta. Kävyt ovat kypsyessään kauniin sinisiä. Ne muuttuvat ruskeanharmaiksi juuri ennen kypsymistä myöhään lokakuussa. Kävyt ovat melko kookkaita, 8 cm mittaisia ja tynnyrimäisiä. Kuori pysyy sileänä vanhoillakin puilla ja on väriltään harmaata.

Menestyminen sekä viljely meillä ja muualla

Honshunpihta on menestynyt meillä I-II-vyöhykkeillä, mutta se saattaisi menestyä vielä III-vyöhykkeelläkin. Todennäköisesti se ei ole yhtä kestävä vyöhykkeiden mantereisissa osissa. Se on varsin harvoin viljelty muuallakin maailmassa.

Kasvupaikkavaatimukset

Honshunpihta on vaatelias sekä maan viljavuuden että ilmaston suhteen. Se viihtyy hyvin runsasmultaisilla mailla jotka ovat parhaimpia kasvumaita. Honshunpihta ei siedä paahdetta eikä edes tarvitse runsaasti lämpöä, kunhan kosteutta on riittävästi myös ilmassa tai ilmastossa on muuten mereisiä piirteitä. Meillä menestyvistä pihtalajeista se on kasvupaikan olosuhteiden suhteen kenties vaateliain.

Käyttö

Honshunpihta soveltuu erinomaisesti yksittäispuuksi tai pieneksi ryhmäksi. Sen pieni koko ja hidas kasvu ovat toivottuja ominaisuuksia pienien puutarhojen puille. Lue lisää »

Kasvin perustiedot
Suku: 
Abies
Laji: 
mariesii

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content