Skip to main content

Abies veitchii

Abies veitchii - japaninpihta

Abies veitchii, käpyoksa ©jreinikainen

Säännöllisen yläviistot oksat antavat japaninpihdalle monen mielestä hyvin "japanilaisen" ulkomuodon. Kauniin kasvutapansa ja tuuheiden, alapinnalta hohtavanvalkoisten neulastensa johdosta japaninpihta on yksi Mustilan koristeellisimpina pidetyistä havupuista. Pohjoisrinteessä on kaksikin japaninpihtametsikköä, joista vanhempi on istutettu todennäköisesti 1930-luvulla, nuorempi vuonna 1995.

Japaninpihta uudistuu Mustilassa hyvin luontaisesti. Hallalta suojassa ja viljavalla kasvupaikalla metsässä tai pihapuuna japaninpihta kasvaa nopeasti ja on helppohoitoinen. Se sietää voimakastakin varjostusta ja viihtyy hyvin samoilla metsämailla kuin kotimainen kuusi.

 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Japaninpihta
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Abies
Laji: 
veitchii
Koko: 
Täysikasvuisena Suomessa 10–25 m puu.
Kotipaikka: 
Japanin keski- ja eteläosien vuoristot.
Kuvaus: 
Kauniin itämaistyylinen havupuu, jonka tuuhealle latvukselle neulasten hohtavanvalkea alapinta antaa erityistä loistokkuutta.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo, keski–runsasravinteinen, tuore.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III.

UKK: 3. Abies veitchii - japaninpihta

Avainsana(t)

Luontainen levinneisyys

Japaninpihta on kotoisin Japanin eteläiseltä pääsaarelta Honshulta, jossa se muodostaa sekametsiä alemmissa kasvukerroksissa.

Lajikuvaus

Japaninpihta kasvaa luontaisilla kasvupaikoillaan 25-30 metrin pituiseksi, mutta on meillä jäänyt 15-25 m mittaiseksi. Sen oksat ovat hieman yläviistossa, mikä saa aikaan sille hyvin tyypillisen ulkonäön. Neulaset ovat 2-3 cm mittaisia, päältä hieman kellertävänvihreitä, alta liidunvalkoisia. Silmut saavat punertavan sävyn valmistuttuaan. Japaninpihdan kuori on harmaa, eikä siihen pihtojen tapaan muodostu kaarnaa. Kävyt ovat valmistuttuaan ruskeanharmaita, pieniä, 4-6 cm pituisia, ja sylinterimäisiä.

Menestyminen sekä viljely meillä ja muualla

Japaninpihtaa on viljelty Suomessa 1910-luvulta alkaen. Se on menestynyt melko hyvin I-III-vyöhykkeillä, mutta saattaa kärsiä alueen mantereisissa osissa. Se on ollut meillä melko harvoin viljelty laji. Muualla maailmassa se sitä vastoin on verraten yleinen koristehavupuu.

Käyttö

Japaninpihta sopii pieniksi metsiköiksi kulttuurialueille, puuryhmiin sekä yksittäispuuksi.

Kasvupaikkavaatimukset

Japaninpihta menestyy hyvällä metsämaalla, siellä missä kuusi kasvaa hyvin. Lisäksi sitä voidaan viljellä erinomaisesti puutarhamaassa. Liian laihalla maalla sitä ei kannata viljellä. Se vaatii kohtalaisesti valoa, muttei viihdy suoranaisessa paahteessa. Lue lisää »

Kasvin perustiedot
Suku: 
Abies
Laji: 
veitchii

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content