Japaninkoivu on kotoisen rauduskoivumme (B. pendula) japanilainen vastine. Monet tutkijat pitävät sitä vain rauduskoivun muotona. Elävää puuta tarkasteleva kyllä huomaa joitain eroavaisuuksia: lehdet ovat kookkaammat, oksat eivät ole riippuvia, eikä runkoon kehity rauduskoivumaista kaarnaa, vaan se säilyy vanhemmitenkin komean valkoisen tai vaaleanpunaisen tuohen peittämänä.
Japaninkoivu on luontaisella levinneisyysalueellaan sukunsa tärkein metsätalouspuu. Se voi luonnossa kehittyä komeaksi, jopa 25 pitkäksi puuksi, mutta tähänastiset suomalaiset kokemukset viittaavat sen jäävän meillä selvästi pienemmäksi.
Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.
koe-erän tunnus: K09-95-286
alkuperä: Sachalin, Yuzno-Sakhalinsk
Laji on kohtalaisesen paljon omaa rauduskoivuamme (Betula pendula) muistuttava maantieteellinen laji Koillis-Aasiasta.
Eri lähdeteoksissa B. tauschii luetaan joko Betula platyphylla var. japonican alle tai lajiksi A mandshurica var. japonica.
Nähtäväksi jää tarjoaako laji muuta kuin puhtaasti botaanista ja taksonomista mielenkiintoa. Siemen itää nopeasti ilman esikäsittelyjä.