Skip to main content

Carpinus

Carpinus caroliniana - amerikanvalkopyökki

carpinus_caroliniana_lehdet_jsaarinen.jpg

Amerikanvalkopyökki kasvaa luontaisena laajalla alueella itäisessä Pohjois-Amerikassa. Se sietää hyvin varjostusta, kasvaa metsissä usein suurempien puiden alla ja viihtyy kosteilla järvien ja jokien rannoilla. Siitä kasvaa monirunkoinen pensas tai pienikokoinen ja kaunislatvuksinen puu. Tummanharmaa, sileä ja kiiltävä kuori korostaa rungon harjanteita, jotka näyttävät ikäänkuin jännitetyiltä lihaksilta.

Amerikanvalkopyökin lehdissä on lukuisia voimakkaita ja yhdensuuntaisia sivusuonipareja, jotka tekevät lehdistä kauniin aaltopoimuisia. Syksyllä puuta koristavat paperilyhtymäiset siemennorkot ja lehdet värittyvät keltaisen, oranssin ja punaisen eri sävyihin.

Amerikanvalkopyökki on Pohjois-Amerikassa suosittu koristekasvi, jota pidetään eurooppalaista valkopyökkiä (C. betulus) talvenkestävämpänä. Euroopassa sitä kasvaa lähinnä erikoiskokoelmissa. Mustilaan amerikanvalkopyökki tuotiin vuoden 1996 Amerikan keruumatkalta kahtena keruueränä, Kanadan Ontariosta ja Yhdysvaltain Vermontista. Sen hillitty kauneus saattaa kesällä kätkeytyä Arboretumin rehevän ja runsaan kasvuston keskellä, mutta syksyllä sen fantastiset syysvärit eivät jää huomiotta.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Amerikanvalkopyökki
Heimo: 
Betulaceae
Suku: 
Carpinus
Laji: 
caroliniana
Koko: 
2–4 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus: 
Monirunkoinen pensas tai pienikokoinen puu, jolla on kauniit, aaltopoimuiset lehdet. Syysväritys keltainen tai oranssi.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, ravinteikas, hikevä, tuore tai kostea kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III).

Carpinus betulus - euroopanvalkopyökki

carpinus_betulus_siemenet_jsaarinen.jpg

Valkopyökit kuuluvat koivukasvien (Betulaceae) heimoon. Euroopanvalkopyökki ei siis nimestään huolimatta ole läheistä sukua pyökeille, vaan sen lähisukulaisiin luetaan esimerkiksi meillä luontaisena kasvava pähkinäpensas (Corylus avellana). Euroopanvalkopyökki on Keski-Euroopan lehtimetsien tyyppilaji, ja sen luontainen kasvualue ulottuu pohjoisessa Ruotsin eteläosiin ja Latviaan. Siitepölyfossiilien perusteella on voitu päätellä sen kasvaneen jääkauden jälkeisellä lämpimällä ilmastokaudella myös Suomessa, ainakin Ahvenanmaalla.

Euroopanvalkopyökki on komea, nopeakasvuinen puu, jolla on kaunismuotoinen, lehtevä latvus ja mielenkiintoinen, muhkurainen, sileänharmaa runko. Syksyisin puuta koristavat pähkinänorkot, joissa lenninsiivelliset pähkinät säilyvät pitkälle talveen. Lämpiminä syksyinä puu saa hienon keltaisen syysvärin. Jos taas pakkaset tulevat liian aikaisin, lehdet kuivuvat paikoilleen ja säilyvät puussa talven yli. Puulle tästä ei ole haittaa.

Talvenkestävyydeltään euroopanvalkopyökit ovat osoittautuneet vaihteleviksi. Tavallisesti valkopyökit saattavat erityisen kylminä talvina paleltua maamme etelärannikollakin, mutta Mustilassa kasvavat valkopyökit, itäpreussilaista alkuperää, ovat selvinneet kylmistäkin talvista vähäisin vaurioin.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Euroopanvalkopyökki
Heimo: 
Betulaceae
Suku: 
Carpinus
Laji: 
betulus
Koko: 
5–20 m puu, menestymisensä rajoilla usein iso pensas.
Kotipaikka: 
Eurooppa ja Vähä-Aasia.
Kuvaus: 
Järeä kesävihanta puu, jolla on harmaa, sileä mutta muhkurainen runko. Kaunis, peittävä lehdistö.Kolmisiipiset pähkinähedelmä riippuvissa paperilyhtymäisissä tertuissa.
Kasvupaikka: 
Aurinko puolivarjo tai varjo, keski- tai runsasravinteinen, tuore kasvupaikka. Sietää varjostusta ja savea, kalkinsuosija.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet (I–II). Mustilassa kasvava alkuperä vyöhykkeet I–II.

Carpinus cordata - herttavalkopyökki

carpinus_cordata_pietari_jsaarinen.jpg

Hidaskasvuinen herttavalkopyökki on saanut tieteellisen ja suomenkielisen nimensä herttatyvisistä lehdistään, jotka ovat kookkaammat kuin muilla Suomessa viljellyillä valkopyökeillä. Loppukesällä kehittyvät siemennorkot ovat pitkät ja euroopanvalkopyökkiin (C. betulus) verrattuna kapeat, ketunhäntämäiset. Lehtien varistua ne jäävät koristamaan puuta alkutalveen saakka. Lehtien syysväritys vaihtelee, mutta on parhaimmillaan oranssinpunainen. Vanhemmiten puulle kehittyy liuskoina irtoava kaarna, jolloin ero euroopanvalkopyökkiin on myös talviasussa selvä.

Siellä missä ne hyvin viihtyvät, ovat valkopyökkien monimuotoisen suvun puut arvostettuja koristepuita kauniin kasvutapansa ja tuuhean lehdistönsä vuoksi. Ne sietävät melko monenlaisia kasvupaikkoja ja niin varjoa kuin aurinkoakin. Taimivaiheessa ne ovat jäniksille ja rusakoille vastustamaton talviravintokasvi, joten taimet on syytä suojata verkoilla. Herttavalkopyökki on kotoisin laajalta alueelta Itä-Aasiasta. Oikealla alkuperällä sen pitäisi olla yksi sukunsa kestävimmistä lajeista ja menestyä ainakin eteläisimmässä Suomessa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Herttavalkopyökki
Heimo: 
Betulaceae
Suku: 
Carpinus
Laji: 
cordata
Koko: 
6–12 m, luonnossa kookkaampikin.
Kotipaikka: 
Japani, Korea ja Pohjois- ja Koillis-Kiina.
Kuvaus: 
Tiheälatvuksinen mutta siro puu.
Kasvupaikka: 
Aurinkoisesta varjoisaan, vaatimaton maan laadun suhteen, mutta suosii keskiravinteikkaita ja ravinteikkaita tuoreita maita.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I (II), mutta kokemukset lyhytaikaisia.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content