Skip to main content

Carya

Carya cordiformis - karvashikkori

carya_cordiformis_siemen_minnesota_jreinikainen.jpg

Majesteettiset hikkorit kuuluvat jalopähkinöiden (Juglans) ohella jalojen lehtipuiden aatelisiin. Pohjois-Amerikan itäosissa ne ovat arvostettuja puita sekä komean olemuksensa että arvokkaan puuaineksensa vuoksi. Hikkorien kovaa, lujaa ja taipuisaa puuainesta käytetään puusepäntöissä, työkalujen, jousien ja suksienkin valmistuksessa, ja savustuksessa ja grillauksessa hikkoripuuta pidetään aivan ensiluokkaisena. Jotkut hikkorilajit tuottavat maukkaita pähkinöitäkin. Näistä tunnetuin on pekaani (Carya illinoensis).

Karvashikkori on suvun lajeista pohjoisimmaksi levinnyt, aina Kanadan eteläosiin saakka. Se on myös yksi harvoista Suomessa kasvatetuista hikkoreista, sillä Arboretum Mustila toi sen siemeniä Suomeen useaan otteeseen keruumatkoilla 1990-luvulla. Karvashikkorin pähkinät ovat nimen mukaisesti hyvin kitkeriä eivätkä kelpaa syötäväksi. Puu on kuitenkin hikkoriksi nopeakasvuinen ja helppo kasvatettava, ja kehittymässä komeiksi puiksi paitsi Mustilassa myös usean harrastajan pihoilla Etelä-Suomessa. Värikäs yksityiskohta ja samalla hyvä tuntomerkki ovat rikinkeltaiset, suomuttomat talvisilmut.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Karvashikkori
Heimo: 
Juglandaceae
Suku: 
Carya
Laji: 
cordiformis
Koko: 
5–12 m. Kotiseudullaan jopa yli 40 m.
Kotipaikka: 
Itäinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus: 
Eksoottisen näköinen, hidaskasvuinen lehtipuu, voidaan käyttää koristepuuna jalojen lehtipuiden tapaan.
Kasvupaikka: 
Aurinko-puolivarjo, tuore-kostea, keski-runsasravinteinen läpäisevä humusmaa, suojaisa kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II. Riippuu siementen alkuperästä.

Ulsike 1992: 6. Carya ovata - liuskahikkori, valkohikkori

Avainsana(t)

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-91-175 Lue lisää »

Kasvin perustiedot
Suku: 
Carya
Laji: 
ovata

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content