Skip to main content

Fagus grandifolia

Fagus grandifolia - amerikanpyökki

fagus_grandifolia_jreinikainen.jpg

Amerikan mantereen ainoa pyökkilaji kasvaa yleisenä laajalla alueella Pohjois-Amerikan itäosissa ja muodostaa yleensä sekametsiä mm. sokerivaahteran (Acer saccharum) ja keltakoivun (Betula alleghaniensis) kanssa. Sileän runkonsa ja peittävän lehdistönsä puolesta amerikanpyökki muistuttaa eurooppalaista sukulaistaan (F. sylvatica). Amerikanpyökin lehdet ovat kuitenkin suuremmat ja pidemmät ja runko hieman vaaleamman harmaa, eikä se kasva yhtä kookkaaksi kuin euroopanpyökki.

Mustilan kokemusten perusteella amerikanpyökkiä voidaan pitää ilmastollisesti euroopanpyökkiä kestävämpänä. Etelärinteen yksinäinen amerikanpyökki selvisi niin sotatalvista kuin 1980-luvun pakkasistakin vahingoittumattomana, kun taas lähellä kasvavat euroopanpyökit paleltuvat kylminä talvina lumirajaan saakka. Amerikanpyökki on Suomessa viljeltynä hyvin harvinainen ja vanhoja puita on tiedossa vain muutamia. Näiden talvenkestävyys on kuitenkin ollut niin hyvä, että lajilla voisi olla laajempaakin käyttöä Etelä-Suomen puistoissa ja puutarhoissa.

Arboretum Mustila on etsinyt kestäviä amerikanpyökin siemenlähteitä luontaisen levinneisyysalueen pohjoisosista keruumatkoilla 1996 ja 2002. Keruueristä kasvatetut taimet ovat menestyneet hyvin istutettuna riittävän reheville ja metsäisille kasvupaikoille, mutta avoimilla, alavilla paikoilla kärsineet keväthalloista ja kasvaneet hitaasti.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Amerikanpyökki
Heimo: 
Fagaceae
Suku: 
Fagus
Laji: 
grandifolia
Koko: 
10–20 m puu.
Kotipaikka: 
Itäinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus: 
Koristeellisen lyijynharmaa ja sileä runko, kaunis pronssinsävyinen syysväritys. Erinomainen koristepuu, joka avoimella paikalla kasvattaa leveän latvuksen.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo, runsasravinteinen, tuore–kostea, läpäisevä humusmaa. Nuorena vaatii halloilta suojaisen kasvupaikan.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II, sopivalla alkuperällä mahdollisesti III-vyöhykkeelle asti. Menestyy nuorena varjossa.

Ulsike 1997: 110. Fagus grandifolia - amerikanpyökki

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-96-250 Lue lisää »

Kasvin perustiedot
Suku: 
Fagus
Laji: 
grandifolia

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content