Skip to main content

Pinus koraiensis

Pinus koraiensis - koreansembra

pinus_koraiensis_siemen_goteborg_jreinikainen.jpg

Sembramännyllä tarkoitetaan meillä lähes aina siperiansembraa (P. cembra subsp. sibirica) tai alppisembraa (P. cembra subsp. cembra). Koreansembra on paljon näitä harvinaisempi. Kaikki muistuttavat toisiaan – selvimmät erot ovat kävyissä.

Koreansembra on pitkäikäinen ja hidaskasvuinen puu. Nuorena se on kartiomainen, mutta pituuskasvun hidastuessa latvus levenee. Neulaset ovat viiden kimpuissa, ja niiden kapeat ilmarakojuovat tuovat puun sinivihreään yleisväritykseen vaalean säväyksen. Kävyt ovat 10–15 cm pitkiä ja käpysuomujen kärjet taakäänteisiä. Siemenet eivät varise kävyistä, vaan kävyt putoavat kokonaisina maahan. Käytännössä näin ei aina tapahdu, sillä kävyistä kilpailevat sekä eläimet että ihmiset, koska paksukuorinen siemen on pähkinämäinen ja arvokasta ravintoa. Käpyjä kerätään paljon ja siemenkauppa on idässä iso bisnes.

Koreansembran menestymisestä Suomessa on vaihtelevia tietoja etelärannikolta Joensuuhun. Tiedossa on hyvin menestyneitä nuoria yksilöitä ja jo käpyjä tuottaneita puita, mutta havaintoja on kirjattu myös pakkasen palelluttamista puista.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Koreansembra
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Pinus
Laji: 
koraiensis
Koko: 
Suomessa saavuttanut n. 10 m. Kotiseudullaan jopa 30 m.
Kotipaikka: 
Mantšuria, Korea, Venäjän Kaukoitä, Keski-Japani.
Kuvaus: 
Vanhemmiten leveälatvuksinen puu, vuosiversoissa tiheä ruskea karvoitus, kävyt isoja kellertävän ruskeita, siemenet syötäviä..
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, ravinteikas, tuore kasvupaikka. Pienikin varjostus saattaa kuivattaa alaoksat nopeasti.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–IV.

Ulsike 1996: 96. Pinus koraiensis - koreanmänty, koreansembra

Avainsana(t)

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-95-267

alkuperä: Kiina, Jilin Provinssi, Mt. Changbai, 42 20'N x 129 10'E, 830-865 m m.p.y.

Lajista on kuvaus vuoden 1993 koelajeissa. Helsingin yliopiston siemenkerääjät ostivat nämä siemenet paikallisilta siemenkerääjiltä.

Koreansembran suuret siemenet ovat maukkaita ja arvostettua kauppatavaraa.

Siemen kylvetään alkukesästä seuraavana keväänä tapahtuvaa itämistä odottelemaan.
 

Kasvin perustiedot
Suku: 
Pinus
Laji: 
koraiensis

Ulsike 1993: 31. Pinus koraiensis - koreanmänty

Avainsana(t)

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-013

alkuperä: Blagoveschensk, Venäjä

Kotoisin Koreasta, Japanista ja Itä-Venäjältä. Laji kasvaa suureksi puuksi ja voi saavuttaa luontaisilla kasvupaikoillaan 35-40 metrin pituuden ja jopa 1,5 m paksuuden. Itäisellä taigalla koreanmänty muodostaa havumetsiä yhdessä mm. ajaninkuusen (Picea jezoensis) ja ohotanpihdan (Abies nephrolepis) kanssa.

Koreanmänty kuuluu 5-neulasmäntyihin. Neulaset ovat 7-15 cm pitkiä ja pysyvät puussa 2-3 vuotta. Suurikokoiset syötävät siemenet kypsyvät 10-15 cm pituisiin käpyihin. Siemen vaatii pitkän kylmäkäsittelyn itääkseen. Syksyllä tai loppukesällä kylvetty siemen itää seuraavana keväänä. Kylvöksessä suuret siemenet on syytä suojata jyrsijöiltä ja oravilta, jotka saattavat kaivaa suojaamattomat siemenet ylös kylvöpenkistä.

 

Kasvin perustiedot
Suku: 
Pinus
Laji: 
koraiensis

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content