Sembramännyllä tarkoitetaan meillä lähes aina siperiansembraa (P. cembra subsp. sibirica) tai alppisembraa (P. cembra subsp. cembra). Koreansembra on paljon näitä harvinaisempi. Kaikki muistuttavat toisiaan – selvimmät erot ovat kävyissä.
Koreansembra on pitkäikäinen ja hidaskasvuinen puu. Nuorena se on kartiomainen, mutta pituuskasvun hidastuessa latvus levenee. Neulaset ovat viiden kimpuissa, ja niiden kapeat ilmarakojuovat tuovat puun sinivihreään yleisväritykseen vaalean säväyksen. Kävyt ovat 10–15 cm pitkiä ja käpysuomujen kärjet taakäänteisiä. Siemenet eivät varise kävyistä, vaan kävyt putoavat kokonaisina maahan. Käytännössä näin ei aina tapahdu, sillä kävyistä kilpailevat sekä eläimet että ihmiset, koska paksukuorinen siemen on pähkinämäinen ja arvokasta ravintoa. Käpyjä kerätään paljon ja siemenkauppa on idässä iso bisnes.
Koreansembran menestymisestä Suomessa on vaihtelevia tietoja etelärannikolta Joensuuhun. Tiedossa on hyvin menestyneitä nuoria yksilöitä ja jo käpyjä tuottaneita puita, mutta havaintoja on kirjattu myös pakkasen palelluttamista puista.
Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.
koe-erän tunnus: K09-95-267
alkuperä: Kiina, Jilin Provinssi, Mt. Changbai, 42 20'N x 129 10'E, 830-865 m m.p.y.
Lajista on kuvaus vuoden 1993 koelajeissa. Helsingin yliopiston siemenkerääjät ostivat nämä siemenet paikallisilta siemenkerääjiltä.
Koreansembran suuret siemenet ovat maukkaita ja arvostettua kauppatavaraa.
Siemen kylvetään alkukesästä seuraavana keväänä tapahtuvaa itämistä odottelemaan.
Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.
koe-erän tunnus: K09-93-013
alkuperä: Blagoveschensk, Venäjä
Kotoisin Koreasta, Japanista ja Itä-Venäjältä. Laji kasvaa suureksi puuksi ja voi saavuttaa luontaisilla kasvupaikoillaan 35-40 metrin pituuden ja jopa 1,5 m paksuuden. Itäisellä taigalla koreanmänty muodostaa havumetsiä yhdessä mm. ajaninkuusen (Picea jezoensis) ja ohotanpihdan (Abies nephrolepis) kanssa.
Koreanmänty kuuluu 5-neulasmäntyihin. Neulaset ovat 7-15 cm pitkiä ja pysyvät puussa 2-3 vuotta. Suurikokoiset syötävät siemenet kypsyvät 10-15 cm pituisiin käpyihin. Siemen vaatii pitkän kylmäkäsittelyn itääkseen. Syksyllä tai loppukesällä kylvetty siemen itää seuraavana keväänä. Kylvöksessä suuret siemenet on syytä suojata jyrsijöiltä ja oravilta, jotka saattavat kaivaa suojaamattomat siemenet ylös kylvöpenkistä.