Skip to main content

Prunus americana

Prunus americana - amerikanluumu

Korkeaksi pensaaksi tai pieneksi puuksi kasvava amerikanluumu muodostaa juurivesoistaan tiheikköjä kotiseudullaan Pohjois-Amerikan itä- ja keskiosien metsänreunoilla. Puu kukkii valkein kukin ennen lehtien puhkeamista. Myöhemmin se tuottaa syötäviä, 2–3-senttisiä, yleensä punertavia ja pinnoiltaan sinihärmeisiä hedelmiä, joiden maku vaihtelee eri puissa happamasta miellyttävän makeaan.

Amerikanluumua on viljelty kotiseudullaan kauan ja siitä on valittu parhaita yksilöitä hedelmäpuulajikkeiksi kylmille seuduille, joissa tavalliset luumupuut eivät menesty. Suomessakin amerikanluumua pidetään talvenkestävämpänä kuin hapankirsikkaa (P. cerasus), vaikka kasvatuskokemuksia on toistaiseksi vähän. Mustilaan istutetut nuoret puut ovat peräisin levinneisyysalueen pohjoislaidalta ja kehittyneet vaurioitta, vaikka kasvupaikka ei ehkä ole amerikanluumulle paras mahdollinen. Amerikanluumu viihtyy parhaiten aurinkoisilla, kuivilla ja lämpimillä paikoilla.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Amerikanluumu
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Prunus
Laji: 
americana
Koko: 
Puu tai iso pensas, kotiseudullaan enintään 10 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan itä- ja keskiosat.
Kuvaus: 
Juurivesallinen pensas tai pieni puu. Vihreät, puikeat–vastapuikeat lehdet, joiden ruodeissa ei ole rauhasnystyjä. Yksikotinen. Valkoiset kukat kolmen sarjoina, tuottaa syötäviä, 2–3 cm paksuisia, sinipunaisia, keltamaltoisia hedelmiä
Kasvupaikka: 
Kuiva ja lämmin paikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III.

Ulsike 1994: 53. Prunus americana - amerikanluumu

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-323

alkuperä: Mound, Minnesota, USA

Pohjois-Amerikassa tavataan luonnonvaraisena useita luumulajeja, joista kaksi ulottavat luontaisen alueensa aina Kanadan eteläosiin saakka. Amerikanluumu on näistä eteläisempi laji. Se on hyvin läheistä sukua alueen toiselle luumulajille, hurmeluumulle (P. nigra), joka esiintyy vielä amerikanluumua pohjoisempana.

Amerikanluumu on tiheikköjä muodostava pensas tai pieni puu, joka luontaisilla alueilla saavuttaa aina 9 metrin pituuden. Se kukkii ennen lehteen puhkeamista melko suurin, 2 - 2,5 cm valkoisin kukin. Hedelmä on pieni punainen luumu, joka yleensä on varsin hapan. Paikallisesti hedelmiä kuitenkin käytetään säilöntään. Tätä lajia käytetään paljon eroosion torjuntaan preerioilla, koska se on juurivesallinen. Tämän ominaisuuden vuoksi amerikanluumu ei sovellu esim. perusrungoksi. Siitä on kuitenkin jalostettu makeahedelmäisiä lajikkeita viljelyyn.

Amerikanluumun siemen ei idä ilman kylmäkäsittelyä. Siemen tulisi kylvää syksyllä ulos, jolloin se itää kylvöä seuraavana keväänä. Kylvössä on huolehdittava siemenen suojaaminen jyrsijöiltä.

Amerikanluumu olisi menestyessään oivallinen lisä vaikkapa metsänreunakasviksi luontoa elävöittämään. Se viihtyy syvämultaisilla, kosteilla, mutta hyvin läpäisevillä lämpimillä mailla. Metsän alikasvuslajina se kestänee myös jonkin verran varjoa.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Prunus
Laji: 
americana

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content