Skip to main content

Rhus typhina

Rhus typhina - samettisumakki

rhus_typhina_ojussila.jpg

Samettisumakki on kotoisin Pohjois-Amerikan koillisosista. Se on juurivesova puu tai pensas, joka viihtyy aurinkoisilla, hiekkaperäisillä rinnemailla ja teiden varsilla. Sen suomalainen nimi viittaa samettisen karvoituksen peittämiin oksiin.

Koristeelliset lehdet ovat runsaslehdykkäiset ja saavat syysvärin kaikissa keltaisen, oranssin, punaisen ja violetin sävyissä. Kesällä pienet vihreät kukat ovat pystyissä 20 cm pituisissa latvakukinnoissa, jotka emikasveilla muuttuvat syyskuussa komeiksi ja loistavanpunaisiksi tähkiksi. Samettisumakin hedelmä on punaisten karvojen peittämä marja, joka lehtien varistua jää kasviin pystyissä tertuissa.

Mustilassa näyttävää, mutta aranpuoleisena pidettyä pensasta kasvaa muutamia yksilöitä koeluontoisina istutuksina eri puolilla Arboretumia. Komein kasvusto on jätetty taimipeltoon siemeniä tuottamaan. Mustilassa viljellyt alkuperät on kerätty omilla keruumatkoilla aivan luontaisen levinneisyysalueen koillisesta reunasta Quebecistä. Aran taimivaiheen jälkeen niiden kestävyys on ollut hämmästyttävän hyvä.

Samettisumakki sen enempää kuin Mustilassa kasvava silosumakkikaan (R. glabra) eivät aiheuta kasvin käsittelijälle kiusallisia iho-oireita. Suvun mainetta huonontaa aiheetta amerikkalainen myrkkysumakki (Toxicodendron radicans), joka nykyään luokitellaan kokonaan toiseen kasvisukuun (Toxicodendron).

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Samettisumakki
Heimo: 
Anacardiaceae
Suku: 
Rhus
Laji: 
typhina
Koko: 
2–3 metriä, luonnossa voi olla kookkaampi.
Kotipaikka: 
Itäinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus: 
Juurivesoja muodostava kaksikotinen pensas tai pieni puu, jonka lehdet ovat tummanvihreät, päätöpariset, runsaslehdykkäiset ja oksat samettisen karvoituksen peittämät. Punaisten karvojen peittämät marjat syksyisin ja talvisin pystyissä tertuissa.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, vähä–runsasravinteinen, kuiva–tuore, runsashiekkainen ja -sorainen, vähäsavinen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet (I–III). Menestyy parhaiten aurinkoisilla, lämpimillä, ei liian rehevillä kasvupaikoilla.

Ulsike 1992: 4. Rhus typhina - samettisumakki

Avainsana(t)

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-91-174

alkuperä: Guelph, Ontario, Kanada 43 32'N x 80 13'W, 350 m m.p.y.

Kotoisin Pohjois-Amerikan koillisosasta rajoittuen pohjoisessa Ontarioon ja Quebeciin, idässä Atlanttiin, etelässä Delawaren lounaisosiin, mahdollisesti etelämmäksikin, sekä lännessä Tennesseehen. Samettisumakki on Suomessa mahdollisesti menestyvistä sumakeista todennäköisesti kestävin. Se on täysin kestävä mm. Ruotsissa Tukholman pohjoispuolelle asti. Samettisumakki on suosittu koristekasvi, josta on viljelyyn kehitetty useita lajikkeita.

Samettisumakki kasvaa kotiseudullaan 6-10 m korkeaksi puuksi tai juurivesalliseksi pensaaksi. Se viihtyy aurinkoisilla hiekkaperäisillä rinnemailla ja esim. teiden varsilla. Sen lehdet ovat kerrannaiset, 11-31-lehdykkäiset, 30-60 cm pitkät, ja väriltään tummanvihreät. Ne saavat upean syysvärin kaikissa keltaisen, oranssin ja punaisen sävyissä. Samettisumakin hedelmä on punaisten karvojen peittämä marja, joka jää kasvun pystyissä, näyttävissä tertuissa lehtien varistua. Samettisumakki on tavallisesti kaksikotinen, marjat sijaitsevat emiyksilöissä. Lue lisää »

Kasvin perustiedot
Suku: 
Rhus
Laji: 
typhina

Ulsike 1994: 56. Rhus typhina - samettisumakki

Avainsana(t)

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-339

alkuperä: Poplar, Wisconsin, USA

Kotoisin Pohjois-Amerikan koillisosista rajoittuen pohjoisessa Ontarioon ja Quebeciin, idässä Atlantiin, etelässä Delawaren lounaisosiin, mahdollisesti etelämmäksikin, sekä lännessä Tennesseehen.

Samettisumakki on Suomessa mahdollisesti kestävistä sumakeista kestävimpiä. Se on täysin kestävä mm. Ruotsissa Tukholman pohjoispuolelle asti. Samettisumakki on suosittu koristekasvi, josta on viljelyyn kehitetty useita eri lajikkeita. Samettisumakki kasvaa kotiseudullaan jopa 6-10 m korkeaksi puuksi tai juurivesalliseksi pensaaksi. Se viihtyy aurinkoisilla hiekkaperäisillä rinnemailla ja esimerkiksi teiden varsilla.

Sen lehdet ovat kerrannaiset, 11-31-lehdykkäiset, 30-60 cm pitkät ja väriltään tummanvihreät. Ne saavat syysvärin kaikissa keltaisen, oranssin ja punaisen sävyissä. Samettisumakin hedelmä on punaisten karvojen peittämä marja, joka tavallisesti jää kasviin pystyissä, koristeellisissa tertuissa lehtien varistua. Samettisumakki on tavallisesti kaksikotinen, marjat sijaitsevat emiyksilöissä. Samettisumakki on merkittävä koristekasvi. Linnut käyttävät yli talven säilyviä marjoja ravintonaan, ja kasvin oranssinsävyistä puuainesta on käytetty koriste-esineiden valmistamiseen.

Samettisumakin kosketus saattaa aiheuttaa iho-oireita allergikoille. Lue lisää »

Kasvin perustiedot
Suku: 
Rhus
Laji: 
typhina

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content