Skip to main content

Sorbus

Sorbus alnifolia - laavapihlaja

sorbus_alnifolia_kumpula_jsaarinen.jpg

Laavapihlajan nimi juontuu sen tyypillisistä kasvupaikoista Itä-Aasian tuliperäisillä, hyvinkin nuorilla laava-alueilla. Se edustaa pihlajien (Sorbus) laajassa suvussa omintakeista ehytlehtisten joukkoa. Lehtien muoto ja pintarakenne tuovat mieleen lähinnä pyökin (Fagus sylvatica), eikä laavapihlajaa ensi näkemältä pihlajaksi tunnistakaan. Lehdet puhkeavat raikkaan vihreinä luonteenomaisessa sik-sak-asennossa ja asettuvat oksille kauniiksi kuvioiksi. Täysin kehittyneinä lehdet ovat tummat ja kiiltävät, syksyllä ne värittyvät keltaisiksi, kellanruskeiksi tai oranssinpunaisiksi. Punaruskeat, kiiltävät oksat ovat koristeellisia lehdettöminäkin.

Laavapihlaja kukkii valkoisin kukinnoin muiden pihlajien tapaan. Sen huomiotaherättävän punaoranssit, pienet ja pitkulaiset marjat poikkeavat ulkonäöltään tutuimmista pihlajista. Marjat eivät iloksemme näytä ensimmäisinä joutuvan lintujen korjaamiksi ja koristavatkin puuta usein pitkälle talveen. Kun runkokin on kaunis, juuri enempää ei pihapuulta voi toivoakaan.

Valoisalla paikalla laavapihlaja kasvaa suppeahkoksi, keilamaiseksi puuksi. Muutoin siitä tulee monirunkoinen, iso pensas. Mustilassa kasvaa laavapihlajia sen luontaisen kasvualueen eri puolilta, joten niiden kasvutapaa, ominaispiirteitä ja kestävyyttä päästään pian vertailemaan.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Laavapihlaja
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Sorbus
Laji: 
alnifolia
Koko: 
3–7 m, puu tai pensas.
Kotipaikka: 
Kiina, Japani, Korea, Venäjän Kaukoitä, Taiwan.
Kuvaus: 
Kaunis, ongelmaton pikkupuu tai suuri pensas. Nuoret oksat kiiltäviä, punaruskeita, lehdet tummanvihreitä ja kiiltäviä, syksyllä keltaisia, kellanruskeita tai oranssiin vivahtavia. Runsaiden marjasatojen vuosina punaoranssit marjat koristavat puuta pitkälle lumen aikaan.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen–puolivarjoisa, runsasravinteinen, tuore kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III (IV). Alkuperällä on vaikutusta talvenkestävyydelle.

Sorbus americana - amerikanpihlaja

Amerikanpihlaja on nimensä mukaisesti kotoisin Pohjois-Amerikan koilliosasta, jossa sen luontaisia kasvupaikkoja ovat kosteat rinteet ja soitten laitamat sekä kallioympäristöt. Ulkoiselta olemukseltaan amerikanpihlaja muistuttaa suuresti tuttua kotipihlajaamme (S. aucuparia). Kooltaan se jää kotipihlajaa pienemmäksi ja usein pensasmaiseksi. Muina eroina ovat esimerkiksi päätesilmut, jotka amerikanpihlajalla ovat tahmeat, kotipihlajalla kuivat.

Amerikanpihlajan syksyiset marjatertut ovat suuria, niissä on runsaasti kirkkaanpunaisia marjoja, jotka kooltaan ovat kotipihlajan marjoja pienemmät. Talvenkestävyytensä ja sitkeytensä johdosta amerikanpihlaja on käyttökelpoinen koristepensas. Viljelyssä amerikanpihlajan nimellä on kuitenkin usein komeapihlajaa (S. decora).

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Amerikanpihlaja
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Sorbus
Laji: 
americana
Koko: 
3–6 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan koillisosat, Appalakkien vuoristo.
Kuvaus: 
Ylimalkaisesti muistuttaa kotipihlajaamme, jää sitä matalammaksi ja pensasmaiseksi.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, kuivahko tai tuore, keskiravinteinen. Istutettuna sopeutuu monenlaisilla kasvupaikoille.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–IV.

Sorbus aria - saksanpihlaja

Avainsana(t)

Kun näkee ensi kertaa saksanpihlajan tuulessa välkehtivät, alapuolelta valkonukkaiset lehdet, ei heti tunnistaisi puuta pihlajaksi. Se kuitenkin edustaa suurta euraasialaista pihlajien alasukua, jota monet puulajitieteilijät haluaisivat pitää omana Aria-kasvisukunaan. Olennaisin tuntomerkki kaikille noille 27 lajille on ehytlehtisyys.

Saksanpihlaja on pieni- tai keskikokoinen, kasvutavaltaan kauniisti pyöreähkö tai leveähkö munanmuotoinen puu. Sen kookkaat, jopa 12-senttiset, pyöreätyviset ja puikeansoikeat lehdet ovat alapinnaltaan tiheästi vaaleakarvaiset. Silmuistaan puhkeavat lehdet muistuttavat keväällä hetken aikaa avautuvia magnoliankukkia. Varsinaiset kukinnot puhkeavat pihlajien tapaan kesemmällä lehtien ollessa jo täysikokoisia. Myös valkea huiskilokukinto on tiheäkarvainen. Syysväri on keltainen, ja pitkulaiset marjat vaihtavat kypsyessään väriä vihreästä keltaisen kautta oranssiin ja punaiseenkin.

Saksanpihlaja on siemenestä lisääntyvänä hyvin vaihteleva, ja Mustilankin saksanpihlajat poikkeavat hiukan toisistaan alkuperästä riippuen. Lajikkeitakin on tästä Euroopassa suositusta katupuusta kehitetty, muiden muassa 'Majestica' ja ' Magnifica'. Nuori 'Lutecens'-lajikkeen lehti on yltä ja alta harmaakarvaisena kuin villalapanen.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Saksanpihlaja
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Sorbus
Laji: 
aria
Koko: 
4–8 m, luontaisesti joskus jopa 15 m.
Kotipaikka: 
Keski- ja Etelä-Eurooppa ja Pohjois-Afrikka.
Kuvaus: 
Pienehkö tai keskikokoinen, ehytlehtinen, leveän kartiomainen tai munanmuotoinen puu, jonka soikea- tai pyöreätyvisten lehtien alapinnat ovat hopeanharmaakarvaiset. Kukinto on 8–15 cm leveä ja syksyllä kypsyvät marjat pitkulaiset.
Kasvupaikka: 
Aurinko, runsasravinteinen, kuiva tai tuore.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III) lisäyslähteestä riippuen.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content