Skip to main content

Thuja plicata

Thuja plicata - jättituija

thuja_plicata_runko_jreinikainen.jpg

Pohjois-Amerikan länsirannikon ilmasto suosii ennätyksellisiin mittoihin kasvavia puita, ja yksi näistä mahtipuista on jättituija. Se kasvaa kotiseudullaan jopa 70-metriseksi, järeäksi havupuuksi, jolla on ruskeanharmaa, säikeinen kuori ja kiiltävät suomumaiset lehdet.

Jättituija oli aikoinaan monille länsirannikon alkuperäiskansoille tärkein puulaji, jonka ympärille kiertyi koko heimon elämä. Siitä valmistettiin talot ja kanootit, tehtiin vaatteet ja saatiin lääkkeet. Ukkosenjumalan kotipaikaksi tiedetty jättituija pystytettiin haidaintiaanien taloihin eräänlaisiksi ukkosenjohdattimiksi. Toteemipaalut tehtiin aina jättituijasta, joka säilyy lahoamatta vuosikymmenet. Kunnioituksen osoitusta puuta kohtaan osoittaa sekin, että niitä opittiin hyödyntämään kaatamatta puita. Puun kyljestä veistettiin lankkuja ja puu yleensä toipui käsittelystä jatkaen elämäänsä jopa vuosisatoja.

Jättituijaa on viljelty Suomessakin jo lähes sadan vuoden ajan melko harvinaisena. Mereisen ilmaston puuna se viihtyy parhaiten maamme etelä- ja luonaisrannikolla. Sisämaassa ankarat talvet tekevät puista yleensä selvää, ellei alkuperä ole meille aivan sopivaa. 1930-luvulla Mustilaan kostealle pohjoisrinteelle istutetut, nyt jo yli 20-metriset puut kuitenkin osoittavat, että hyvällä alkuperällä ja sopivalla kasvupaikalla jättituija voi sisämaassakin kasvaa melkoiseksi jättiläiseksi.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Jättituija
Heimo: 
Cupressaceae
Suku: 
Thuja
Laji: 
plicata
Koko: 
10–25 m. Kotiseudullaan jopa 70 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan länsirannikko Oregonista Alaskaan.
Kuvaus: 
Kookas, lankkujuurinen puu, jonka tummanvihreät, alta vaaleakuvioiset neulaset kasvavat pitkinä, riippuvina, sulkamaisina lehvinä.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo, keski- tai runsasravinteinen, tuore kasvupaikka. Vaatii muun puuston tarjoamaa suojaa tuulelta ja kevätauringolta.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III–IV), alkuperästä riippuen. Läpäiseväpohjaisilla, runsaslumisilla paikoilla menestymisen rajaa voi venyttää pohjoisemmaksi.

UKK: 9. Thuja plicata - jättituija

Avainsana(t)

Luontainen levinneisyys

Jättituija on kotoisin Pohjois-Amerikan luoteisosista. Sitä kasvaa kapealla rannikkovyöhykkeellä Kalliovuorten ja Tyynen valtameren välisellä alueella Oregonista aina Alaskaan saakka. Brittiläisessä Kolumbiassa se tunkeutuu sisämaahan aina Kalliovuorille.

Lajikuvaus

Jättituija kasvaa luontaisesti jopa 70 metrin pituiseksi puuksi. Se jää usein kuitenkin hieman pienemmäksi kotiseudullaan. Meillä jättituija on huomattavasti lyhyempi ja on saavuttanut vain 20 metrin pituuden. Usein se jää vielä lyhyemmäksi, vain kymmenmetriseksi. Jättituijan suomumaiset lehdet ovat päältä kiiltäviä, alta heikosti valkokuvioisia. Lehdet ovat paljon tuuheampia ja pitempiä kuin kanadantuijalla. Rungon kuori on säikeinen, ruskeanharmaa ja koristeellinen. Kukinto on käpy, joka kypsyttyään muuttuu kalpeanvihreästä vaaleanruskeaksi.

Menestyminen sekä viljely meillä ja muualla

Jättituijaa on viljelty meillä jo lähes sadan vuoden ajan melko harvinaisena. Aluksi laji näytti lupaavalta, mutta pian huono siemenalkuperä sai aikaan puiden kuolemisen ankarina talvina. Paremmalla alkuperällä jättituija on menestynyt Suomessa I-II-vyöhykkeillä, mutta se kärsii etenkin maan itäosissa mantereisuudesta. Sen kestävyyttä meillä voitaisiin kenties vieläkin parantaa yhä paremmilla siemenalkuperillä. Viljelyrajan siirtäminen III-vyöhykettä pohjoisemmaksi lienee kuitenkin mahdotonta. Maailmalla sitä viljellään yleisesti vain mereisessä ja temperaattisessa ilmastossa, kuten esim. Brittein saarilla, missä siitä on viljelyssä useita lajikkeita.

Käyttö

Jättituija soveltuu erinomaisesti puuryhmiin ja yksittäiskasviksi. Se kaipaa kasvillisuuden suojaa menestyäkseen kunnolla. Lue lisää »

Kasvin perustiedot
Suku: 
Thuja
Laji: 
plicata

Ulsike 1992: 12.-14. Thuja plicata - jättituija

Avainsana(t)

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-91-104 tai K09-89-010 Lue lisää »

Kasvin perustiedot
Suku: 
Thuja
Laji: 
plicata

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content